Hiszpańskie ciasto cytrynowe.

Hiszpańskie ciasto cytrynowe.

Zdjęcie - Hiszpańskie ciasto cytrynowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego tu i teraz, po prostu natychmiast. Najczęściej okazuje się wtedy, że przez pudełko z łakociami przeszło tornado, pozostawiając tylko puste, lepkie papierki. W takiej chwili zadowoliłabym się nawet miętówką, ale i one zniknęły w magiczny sposób.

Ciasto, które dziś prezentuję jest idealne właśnie na takie chwile. Można się nim raczyć już po 30 minutach od chwili, gdy zaczęło się o nim myśleć. spędza zaledwie 15 minut w piekarniku, jest więc tez dobrym rozwiązaniem na zaspokojenia potrzeby pieczenia domowego ciasta w upalny dzień, bo gorący piekarnik nie zdąży zamienić domu w piekło. Na koniec dodam tylko, że ciasto intensywnie pachnie i smakuje cytryną, jest miękkie, wilgotne i nie ma mowy, żeby się nie udało.

Zapraszam na kawałek ciasta cytrynowego rodem ze słonecznej Hiszpanii.


Składniki (na blachę 30x40cm):

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 150g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać jajka i ucierać jeszcze chwilę.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z 1 cytryny i wymieszać. (cytryna powinna być wcześniej sparzona i dokładnie wyszorowana)
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczeni. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut. Ciasto powinno uzyskać jasno złoty kolor.
  5. Cukier puder utrzeć z sokiem z 1 cytryny drewnianą pałką na gładki lukier. Jeszcze gorące ciasto posmarować całym otrzymanym lukrem.
  6. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem (pominęłam ten etap, ponieważ zużyłam resztę cukru do lukru, ale ciasto na tym zupełnie nie ucierpiało)

qué aproveche ?

Kategorie przepisów