Hiszpańskie ciasto cytrynowe.
Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego tu i teraz, po prostu natychmiast. Najczęściej okazuje się wtedy, że przez pudełko z łakociami przeszło tornado, pozostawiając tylko puste, lepkie papierki. W takiej chwili zadowoliłabym się nawet miętówką, ale i one zniknęły w magiczny sposób.
Ciasto, które dziś prezentuję jest idealne właśnie na takie chwile. Można się nim raczyć już po 30 minutach od chwili, gdy zaczęło się o nim myśleć. spędza zaledwie 15 minut w piekarniku, jest więc tez dobrym rozwiązaniem na zaspokojenia potrzeby pieczenia domowego ciasta w upalny dzień, bo gorący piekarnik nie zdąży zamienić domu w piekło. Na koniec dodam tylko, że ciasto intensywnie pachnie i smakuje cytryną, jest miękkie, wilgotne i nie ma mowy, żeby się nie udało.
Zapraszam na kawałek ciasta cytrynowego rodem ze słonecznej Hiszpanii.
Składniki (na blachę 30x40cm):
- 200g masła
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 150g cukru pudru
Przygotowanie:
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać jajka i ucierać jeszcze chwilę.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z 1 cytryny i wymieszać. (cytryna powinna być wcześniej sparzona i dokładnie wyszorowana)
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczeni. Ciasto rozsmarować na całej powierzchni blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 15 minut. Ciasto powinno uzyskać jasno złoty kolor.
- Cukier puder utrzeć z sokiem z 1 cytryny drewnianą pałką na gładki lukier. Jeszcze gorące ciasto posmarować całym otrzymanym lukrem.
- Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem (pominęłam ten etap, ponieważ zużyłam resztę cukru do lukru, ale ciasto na tym zupełnie nie ucierpiało)
qué aproveche ?