Pyszny kremowy sernik

Zdjęcie - Pyszny kremowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszny kremowy sernik

PrzezVes, 26 stycznia 2013

Zdjęcie - Pyszny kremowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z najlepszych serników jakie zdarzyło mi się popełnić. Kremowy, niezbyt słodki, na kruchym herbatnikowym spodzie. Luźna wariacja na temat sernika nowojorskiego (zabrakło mi kilku składników, więc postanowiłam wyczarować coś z tego co miałam pod ręką. Efekt starań został określony jako "zajebisty sernik"

Składniki
  • Spód
  • ciasteczka petit beurres - 250 g
  • Masło - 125 g
  • Nutella - 1 czubata łyżka
  • Masa serowa
  • biały ser (sernikowego, w wiaderku) - 1 kg
  • Jajka - 3 szt
  • Cukier puder - 250 g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Budyń waniliowy w proszku (taki na pół litra mleka) - 1 opakowanie
  • Malibu - 60 ml
Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm uszczelniamy folią aluminiową (folię nakładamy na spód od wewnątrz, zaciskamy obręczą i następnie owijamy obręcz od zewnątrz). To ważne, bo sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
Ciasteczka mielimy w blenderze na piasek, masło roztapiamy z nutellą. Rozpuszczonym masłem z nutellą zalewamy zmielone herbatniki. Mieszamy dokładnie. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy (mocno dociskając). Wkładamy tortownicę do lodówki na około pół godziny.

Nastawiamy piekarnik na 180 C (grzanie góra-dół) .
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie miksujemy. Wyciągamy z lodówki tortownicę. Wylewamy masę serową na herbatnikowy spód.
Na dużą blachę (ja użyłam tej, która jest na wyposażeniu piekarnika) wlewamy wrzątek (mniej więcej na 1-1,5 cm wysokości) Wkładamy do blachy z wrzątkiem uszczelnioną tortownicę z masą serową. Pieczemy dopóki sernik się nie zetnie, sprawdzamy patyczkiem (u mnie było to półtorej godziny)
Porządnie studzimy (można potrzymać go trochę w lodówce).
Jest pyszny

Zdjęcie - Pyszny kremowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Print Friendly

Kategorie przepisów

Podobne przepisy