Rabarbar kojarzy się z latem i jest często uprawiany w ogródkach przydomowych.Można jednak odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco niedocenianą.
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
Soczysty filet z indyka zamarynowany w „ Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie!!!
Danie jest naprawdę p r o s t e ! I szybkie do zrobienia! (całość, zależnie od wielkości naszego kawałka mięsa to ok 20 - 30 minut w kuchni. Jeśli nie macie nawet tego czasu, przetnijcie mięso na pół, będzie szybciej :) ).
Od kiedy pierwszy raz zostałam tymi plackami z kurczaka poczęstowana (dzięki Renata :)) to często je robię. Robię je w różnych wersjach i każda smakuje świetnie. Raz dodaję więcej pieczarek a innym razem robię je z dodatkiem cukinii albo z większą ilością ziół. Wszystko zależy od tego co jest w lodówce, jest to doskonała okazja aby pozbyć się resztek niektórych warzyw… ;-) Zapraszam na pyszne placki z kurczaka. :-)
Kotleciki z indyka soczyste i chrupiące w panierce z nasion lnu inaczej siemienia lnianego, usmażone na patelni grillowej prawie bez tłuszczu , są smaczne zdrowe. Ta panierka nadaje kotlecikom fajnej chrupiącej skorupki i jest lekko słodkawa od nasion. Polecam
Dzisiaj natomiast mam dla Was przepis na szynkę pieczoną w pomarańczowo-miodowej glazurze. Wymaga trochę więcej pracy i czekania, ale naprawdę jest tego warta. Po upieczeniu jest bardzo wilgotna i zdecydowanie pomarańczowa. Jeśli lubicie pomarańczowe smaki, to zdecydowanie Wam ta szynka jest dla Was.
Soczyste, rumiane mięso z czosnkowo-miętowym dipem jogurtowym to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Użyty w przepisie olej Kujawski 3 ziarna nie tylko świetnie pomógł usmażyć mięso, ale zyskało ono delikatny aromat, który dobrze współgra z tym zestawem przypraw.
Anglicy przepadaja za taka forma zapiekania wszystkiego co sie da - najbardziej znane sa "chicken pie" i wlasnie "fish pie",różnią sie jednak tym ze pierwszy zapieka sie w ciasto ,a drugi pokrywa ziemniakami.