Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina

Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina
  • SKŁADNIKI:
  • ( 2 porcje )
  • -filet z indyka-300g
  • -olej Kujawski Smakowy-50ml
  • -miód-1łyżka
  • -sos sojowy-1łyżeczka
  • -kolorowy pieprz-1szczypta
  • -sól-1szczypta
  • -papryka słodka-1szczypta
  • -mąka kukurydziana-1łyżeczka
  • -letnia woda-1łyżka
  • Sos :
  • -cebula-2szt
  • -koncentrat pomidorowy -1łyżka
  • -papryczka piri - piri-1szt
  • -bulion drobiowy -100 ml
  • -czerwone wytrawne wino-125 ml
  • -czekolada( 70% )-50 g
  • -olej Kujawski Smakowy-3łyżki
  • -zimne masło-1łyżeczka
  • -ocet balsamiczny-1łyżka
  • -sól-1szczypta
  • -cukier-1łyżeczka

 

 

Dziś mam dla Was przepis , dzięki , któremu wygrałam konkurs ” Pokaż kujawski ze smakiem „ organizowany przez ZT Kruszwica S.A ….. i który sprawił , że już za niedługo w sklepach będziecie mogli zobaczyć książkę kucharską z przepisami 5 blogerów

( m.in. moimi ).

 

Tak , to wydanie książki było jedną z nagród!

 

Zdjęcie - Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiadomość o wygranej spadła na mnie jak grom z jasnego nieba!!!

Popłakałam się ładne kilka razy ;)

 

Zdjęcie - Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Może nie jest to typowe … tradycyjne połączenie , które stosujemy w codziennej kuchni , ale taka odmiana np. na niedzielnym czy okazjonalnym stole zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

 

Soczysty filet z indyka zamarynowany w „ Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie!!!

 

 

Zdjęcie - Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 

MIĘSO:

Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.

W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.

Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.

Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.

Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej.

Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.

Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.

 

 

SOS:

Cebule drobniutko siekamy.

Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri – piri.

Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier.

Dokładnie mieszamy.

Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu.

Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy

( ok. 15 minut ).

Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu.

( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ).

Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił!

Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny.

Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.

Zagęszczamy bardzo zimnym masłem!

 

Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami!

 

Zdjęcie - Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!

 

 

 

 

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

 

 

 

 

Kategorie przepisów