Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina
- SKŁADNIKI:
- ( 2 porcje )
- -filet z indyka-300g
- -olej Kujawski Smakowy-50ml
- -miód-1łyżka
- -sos sojowy-1łyżeczka
- -kolorowy pieprz-1szczypta
- -sól-1szczypta
- -papryka słodka-1szczypta
- -mąka kukurydziana-1łyżeczka
- -letnia woda-1łyżka
- Sos :
- -cebula-2szt
- -koncentrat pomidorowy -1łyżka
- -papryczka piri - piri-1szt
- -bulion drobiowy -100 ml
- -czerwone wytrawne wino-125 ml
- -czekolada( 70% )-50 g
- -olej Kujawski Smakowy-3łyżki
- -zimne masło-1łyżeczka
- -ocet balsamiczny-1łyżka
- -sól-1szczypta
- -cukier-1łyżeczka
Dziś mam dla Was przepis , dzięki , któremu wygrałam konkurs ” Pokaż kujawski ze smakiem „ organizowany przez ZT Kruszwica S.A ….. i który sprawił , że już za niedługo w sklepach będziecie mogli zobaczyć książkę kucharską z przepisami 5 blogerów
( m.in. moimi ).
Tak , to wydanie książki było jedną z nagród!
Wiadomość o wygranej spadła na mnie jak grom z jasnego nieba!!!
Popłakałam się ładne kilka razy
Może nie jest to typowe … tradycyjne połączenie , które stosujemy w codziennej kuchni , ale taka odmiana np. na niedzielnym czy okazjonalnym stole zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Soczysty filet z indyka zamarynowany w „ Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie!!!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Filet z indyka oczyszczamy , kroimy na 2 porcje a każdą z nich delikatnie nacinamy.
W miseczce rozrabiamy olej smakowy z solą , kolorowym pieprzem i słodką papryką.
Dodajemy miód i mąkę kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą.
Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.
Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej.
Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.
Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.
SOS:
Cebule drobniutko siekamy.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną bardzo drobno papryczkę piri – piri.
Przesmażamy razem , po czym dodajemy sól i cukier.
Dokładnie mieszamy.
Wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę na bardzo wolnym ogniu.
Wlewamy przyrządzony wcześniej bulion i jeszcze raz na bardzo wolnym ogniu redukujemy
( ok. 15 minut ).
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu.
( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ).
Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił!
Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny.
Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem.
Zagęszczamy bardzo zimnym masłem!
Podajemy gorące z dodatkiem sosu czekoladowego oraz ulubionymi warzywami!
Smacznego!
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.