Ten przepis jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Joli. Podchodziłam do niego z dużą rezerwą, bo kto widział surowe mięso wieszać w kuchni w temperaturze pokojowej? Jednak widok pięknego mięska aż wołał - zrób mnie.
Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;)
To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest - mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate. Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa. Polecam!
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos bardzo smaczny. Składnik aji-no-moto ( glutaminian sodu) można pominąć.
Podstawą tej panierki jest zamrożona pietruszka,która rozdrabniam za pomocą blendera wraz innymi dodatkami. Panierka swietnie się trzyma,nie odpada i co ważne jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej.
Coś dla miłośników rozmarynu, czyli dla mnie na przykład. Jak widzicie, udało mi się pyknąć jej fotkę dosłownie w jej (szynki, znaczy się ;)) ostatniej chwili. Na ciepło dobra, ale swój pełny aromat i odpowiednią konsystencję osiąga dnia następnego.
Schab w smaku jest bardzo wyrazisty, dość słony i przypomina inne tego typu surowe i dojrzewające wędliny (jak na przykład szynka szwarcwaldzka). Najlepiej smakuje pokrojony w bardzo cienkie plasterki, co nie jest łatwe, ponieważ jest dość twardy.
Schab ten nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, właściwie robi się sam. Gotuje się go dwa razy po 5 minut, stąd nazwa „schab 5-minutowy”, choć spotkać go można również pod nazwą „schab 10-minutowy”. Tyle czasu + stygnięcie w zalewie naprawdę wystarczy, by mięso było ugotowane, a jednocześnie miękkie i bardzo soczyste. Zdecydowanie warto zrobić!
Korma z kurczaka, to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych smaków. Kuchnia hinduska pochłonęła nas bez reszty, a my oczarowani tymi wyrazistymi, pełnymi aromatów daniami bez końca eksperymentujemy. Korma z kurczaka, to jedno z najpopularniejszych, najbardziej znanych potraw hinduskiej kuchni.
Pierś wychodzi soczysta, szynka pod wpływem smażenia i pieczenia staje się chrupiąca a słodkawe jabłka idealnie równoważą jej słony smak. Podana z kremowym makaronem z pistacjami i parmezanem musi smakować doskonale. Polecam także początkującym w kuchni, gdyż potrawa ta wcale nie jest trudna do wykonania.