Polędwiczki w sosie cebulowym

Polędwiczki w sosie cebulowym

Dziś kolejny przepis na wielbicieli mięsa! A wiem , że takich mięsożerców mam tutaj pod dostatkiem.Delikatna , mięciutka polędwiczka w sosie cebulowym. Niezwykle aromatyczna … niezwykle delikatna … a dzięki dodatkowi sosu – niezwykle pyszna. Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną , by nie zabić smaku mięsa.

Wszyscy oblizywali talerz!

Polecam!

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie cebulowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* polędwiczka wieprzowa – 2 szt

* duża cebula – 3 szt

* mąka – 1 czubata łyżka

* bulion – ok. 300 ml

* ocet winny – 1 łyżka

* cukier – 1 łyżeczka

* olej – 150 ml

* masło – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę.

Podsmażamy na maśle na złoto , a następnie zalewamy bulionem i dodajemy łyżkę mąki.

Gotujemy na bardzo wolnym ogniu , mieszając.

Doprawiamy łyżką octu , cukrem , solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy , a następnie przelewamy do osobnego rondelka i blendujemy.

Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry , delikatnie przygniatamy ręką.

Posypujemy solą , pieprzem , a następnie smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

Miękkie zalewamy przygotowanym sosem i dusimy jeszcze kilka minut.

Podajemy gorące np. z kaszą.

Smacznego!

Kategorie przepisów