Polędwiczki w sosie cebulowym
Dziś kolejny przepis na wielbicieli mięsa! A wiem , że takich mięsożerców mam tutaj pod dostatkiem.Delikatna , mięciutka polędwiczka w sosie cebulowym. Niezwykle aromatyczna … niezwykle delikatna … a dzięki dodatkowi sosu – niezwykle pyszna. Główną rolę ogrywała na obiedzie właśnie polędwiczka , dlatego też podałam ją tylko z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną , by nie zabić smaku mięsa.
Wszyscy oblizywali talerz!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* polędwiczka wieprzowa – 2 szt
* duża cebula – 3 szt
* mąka – 1 czubata łyżka
* bulion – ok. 300 ml
* ocet winny – 1 łyżka
* cukier – 1 łyżeczka
* olej – 150 ml
* masło – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę.
Podsmażamy na maśle na złoto , a następnie zalewamy bulionem i dodajemy łyżkę mąki.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu , mieszając.
Doprawiamy łyżką octu , cukrem , solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy , a następnie przelewamy do osobnego rondelka i blendujemy.
Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry , delikatnie przygniatamy ręką.
Posypujemy solą , pieprzem , a następnie smażymy na wolnym ogniu do miękkości.
Miękkie zalewamy przygotowanym sosem i dusimy jeszcze kilka minut.
Podajemy gorące np. z kaszą.
Smacznego!