Kotlet z indyka w zielonej panierce

Kotlet z indyka w zielonej panierce

Kotlety panierowane znamy wszyscy i bardzo je lubimy,ale co zrobic, aby odmienic nasze tradycyjne panierowanie? Wlaśnie podpowiadam! Podstawą tej panierki jest zamrożona pietruszka,która rozdrabniam za pomocą blendera wraz innymi dodatkami. Panierka swietnie się trzyma,nie odpada i co ważne jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej.

Zapraszam!

Zdjęcie - Kotlet z indyka w zielonej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlet w zielonej panierce

Skladniki

.4 kotlety z indyka

.maly,zamrożony pęczek pietruszki

.2 lyżki mąki pszennej

.2 lyżki tartego parmezanu

.3 lyżki bulki tartej

.2 jajka

.sol i pieprz

.olej do glębokiego smażenia

 

Wykonanie:

Kotlety obrabiamy,lekko zbijamy tluczkiem i odstwiamy ..

Do misy blendera wkladamy wszystkie skladniki panierki ,miksujemy kilka chwil.

Wysypujemy powstala mase na polmisek i dodajemy nieco bulki tartej ,rozkruszamy palcami powstale grudki i panierka gotowa.

Jajka trzepiemy widelcem ,dodajemy nieco soli i pieprzu,maczamy w nich platy indyka,potem przenosimy na panierke i dobrze dociskamy ja do miesa.

Opanierowane kotlety odstawiamy na 15 min.,aby panierka lekko przeschla i polaczyla sie z miesem,wtedy nie odpadnie ( tak nalezy postepowac rowniez przy tradycyjnym panierowaniu kotletow ).

Kotlety smazymy na goracym tluszczu po kilka minut z kazdej strony.

Podajemy na goraco.

Smacznego!

Kategorie przepisów