Curry z pak choi i chrupiącym kurczakiem
Taki niedzielny obiad dzisiaj mieliśmy...
Curry z pak choi i chrupiącym kurczakiem
SKŁADNIKI:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 1/2-3/4 szklanki fistaszków (najlepsze są takie wyłuskane samodzielnie)
- średniej wielkości główka pak choi*
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- olej do smażenia
- sól
Mięso opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w paski. Czosnek obierz. Orzechy posiekaj lub zmiksuj w kubku razem z płaską łyżeczką soli oraz czosnkiem. Mieszankę wymieszaj z pokrojonym mięsem i odstaw na 10-15 minut.
Kapustę opłucz i dokładnie osusz. Pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną kapustę, oprósz delikatnie solą i chwilę smaż. Dodaj sos ostrygowy oraz pastę curry, wymieszaj. Po chwili dodaj mleko kokosowe, duś kilka minut aby mleko trochę częściowo się zredukowało. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy możesz dodać więcej pasty.
Na drugiej patelni patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i usmaż kurczaka. Podczas smażenia mieszaj, aby nie przypalić czosnku.
Danie można podać z ryżem lub makaronem sojowym , jajecznym bądź ryżowym. * Pak choi czyli chińska kapusta biała w ostatnim czasie coraz częściej zaczęła pojawiać się w sprzedaży. Od jakiegoś czasu zaczęto uprawiać ją w Polsce, więc jest szansa, że na stałe wejdzie do polskiego handlu.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: