Kotlety mielone z włoskimi orzechami
Zapraszam na zdrowszą wersję kotletów mielonych, tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wersja nie tylko wzbogacona smakowo ale i odżywczo, ponieważ orzechy mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że zrobiłam je sama. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam !
Składniki:
500 g mieszanego mielonego mięsa
1 jajko
1 cebula
1 sucha bułka
mleko do namoczenia bułki
1/2 szklanki orzechów włoskich
bułka tarta do obtoczenia kotletów
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso wymieszać z posiekaną cebulą i namoczoną wcześniej i odciśniętą czerstwą bułką
- posiekać orzechy włoskie
- mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano