Kacze udka z orientalną nutą
Kacze udka z orientalną nutą
Kaczka i owoce to doskonałe i sprawdzone połączenie smaków. W kuchni polskiej najbardziej znana jest kaczka z jabłkami. Wersja z pomarańczami, to z kolei specjał kuchni francuskiej. Jednak kaczka i pomarańcze z dodatkiem wyraźnych przypraw oraz chili mogą nas przenieść w bardziej egzotyczne klimaty.
Danie jest ostre. Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, polecam zmniejszyć ilość pikantnych składników.
Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka
szczypta soli
1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
2 szklanki soku z pomarańczy
½ szklanki bulionu
2 gwiazdki anyżu
3 goździki
1 papryczka chili, posiekana bez pestek
1-2 laski cynamonu
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łodygi trawy cytrynowej
Pasta 1-2 suszone papryczki chili
3 ząbki czosnku (obrane)
1 szalotka (obrana)
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią
Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez ok. ½ minuty. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie a sos wyraźnie się zredukuje. Gdyby sos zbyt mocno się redukował, podlewać pozostałym bulionem.
Smacznego!
Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka
szczypta soli
1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
2 szklanki soku z pomarańczy
½ szklanki bulionu
2 gwiazdki anyżu
3 goździki
1 papryczka chili, posiekana bez pestek
1-2 laski cynamonu
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łodygi trawy cytrynowej
Pasta 1-2 suszone papryczki chili
3 ząbki czosnku (obrane)
1 szalotka (obrana)
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 czubata łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią
Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki odlać nadmiar tłuszczu. Podsmażyć przygotowaną pastę przez ok. ½ minuty. Dodać sok z pomarańczy, połowę bulionu, rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie a sos wyraźnie się zredukuje. Gdyby sos zbyt mocno się redukował, podlewać pozostałym bulionem.
Smacznego!