Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala
Rzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya w jego książce „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course” postanowiłam dać jej szansę po raz kolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala
(4 porcje)
Składniki:
- oliwa z oliwek, do smażenia
- 2 piersi z kurczaka, ze skórą
- 2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół
- 4 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony
- 1/4 szklanki wina Marsala
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka masła
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem i połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Dodaj cykorię, przekrojoną stroną do dołu, 2 gałązki tymianku i czosnek, po czym smaż przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka będzie już porządnie zarumieniona.
- Przełóż kurczaka i cykorię na drugą stronę, wlej wino i gotuj przez chwilę zdrapując przypieczone kawałki kurczaka z dna patelni. Dodaj bulion wraz z masłem i gotuj całość na średnim przez około 10 minut, polewając od czasu do czasu kurczaka sosem, lub do momentu aż przestanie być surowy w środku.
- Podawaj kurczaka wraz cykorią polanego sosem i z resztą tymianku.
Smacznego!
English version
Chicken chicory with Marsala sauce
(4 servings)
Ingredients:
- olive oil, for frying
- 2 chicken breasts, skin on
- 2 heads of chicory, trimmed and cut in half lengthways
- 4 thyme sprigs
- 1 garlic clove, peeled and lightly crushed
- 1/4 cup Marsala wine
- 3/4 cup chicken stock
- 1 tbsp of butter
- Sea salt and freshly ground black pepper
Preparation:
- Heat a heavy-based pan over a medium heat and add a little oil. Season the chicken on both sides, and place it, skin side down, in the hot pan. Add the chicory, cut side down, 2 thyme sprigs and the garlic and cook for 3–4 minutes until the chicken skin is dark golden.
- Turn the chicken and chicory over. Pour in the Marsala to deglaze the pan, scraping up the bits from the bottom, then add the chicken stock and a butter. Cook over a medium heat for 10 minutes, occasionally spooning over the sauce, until the chicken is just cooked through.
- Serve the chicken and chicory topped with spoonfuls of sauce and garnished with the remaining thyme sprigs.
Enjoy!