Filet z kurczaka z kalafiorem z piekarnika i sosem tahini
Filety z kurczaka na różyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjątkowy obiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy w piekarnku. Tak przygotowany zawsze wychodzi super!
Składniki:
1/2 dużego kalafiora
1 cebula
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
sól, pieprz
2 piersi z kurczaka
cytryna
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki tahini
1/2 pęczka pietruszki
Wykonanie:
- włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora odzielić małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Różyczki kalafiora i cebulę wymieszać z 1 łyżką oleju, kminem rzymskim i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut. Po 15 minutach przemieszać
- pierś z kurczaka posolić i oprószyć pieprzem i obsmażyć 3-4 minutyna gorącej patelni z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i 10 minut pod koniec smażenia kalafiora dołożyć do piekarnika
- obrać ząbek czosnku, drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. 2 łyżki tahini wymieszać z 2 łyżkami oleju. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i syropem z agawy. Dodać drobno posiekaną natkę pietuszki
- pierś z kurczaka pokroić w ukośne plastry. Podawać na upieczonym kalafiorem i sosem tahini