Chrzanowe pulpety z indyka
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Delikatne mięso z indyka doskonale nadaje się na pulpety. Wypróbowałam juz wielu kombinacji smakowych i wiem, że takie pulpeciki zawsze cieszą się popularnością, zwłaszcza wśród dzieci. Jednak, żeby nie były zbyt mdłe należy podkręcić smak mięsa. Dzisiaj u mnie propozycja chrzanowa ale tym razem chrzan powędrował nie do sosu a do mięsa. Ze względu na dzieci właśnie nie można przesadzić z jego ilością jednak jego dodatek robi dużo dobrego tym pulpetom.
Smacznego:)
Składniki- mięso mielone z indyka - 500 g
- chrzan - 2 łyżeczki
- cebula - 1
- czosnek - 2 ząbki
- śmietana - 100 ml
- jajka - 1
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- oliwa
- koperek
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso umieścić w misce, dodać cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól i pieprz. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodac trochę bułki tartej. (pominęłam). Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki i obtaczać w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić pulpety z obu stron. Dodać szklankę wody lub bulionu i dusić ok. 20 min. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać pulpety koperkiem.