Smażona i lekko podduszona stanowi idealne danie na obiad lub kolację. Dzieci z reguły jej nie lubią ale znam również osoby dorosłe, które na samo wspomnienie o niej zachowują się jak dzieci :).
Nie wiem czy to tylko moje dzieci tak mają, że jak coś im przypadnie do gustu to zajadają to na okrągło, dopóki nie zasmakują w czymś innym. Tak właśnie było i z tym gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się pojawić.
Na Mazowszu gęsie pipki to kurze lub indycze albo gęsie żołądki w gęstym sosie. W Małopolsce na przykład gęsia pipka to szyjka gęsia faszerowana wątróbką, cielęcina i ziemniakami - uwielbiam oba te dania, ale dziś czas na mazowiecką wersje tego żydowskiego dania
Dla tych którzy tęsknią za klasycznymi posiłkami ze znanej sieci meblowej, bardzo szybki i smaczny przepis na to fantstyczne szwedzkie danie. Klopsiki pieczone bez użycia tłuszczu, bardzo smaczne i oferujące możliwości łączenia z wieloma różnymi dodatkami jak makaron, kasza, ziemniaki.
Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)
Kurczak słodko - kwaśny pochodzi z Kantonu, ale jest tak popularny, że znajdziemy go chyba we wszystkich restauracjach z kuchnią chińską. Przyrządzony według przepisu z książki Judith Ferguson pt. "Kuchnie świata" w niczym nie ustępuje tym z chińskich knajpek
Klopsiki z owocami pewnie nie wszystkim przypadną do gustu, ale jeśli lubicie połączenie mięso + owoce, to myślę, że warto spróbować. Nam taki obiad „na słodko” bardzo smakował :)
Od początku nie miałam wątpliwości, że to danie będzie pyszne. Delikatny filet z kurczaka faszerowany szpinakiem i fetą w aksamitnym sosie na bazie białego wina to rewelacyjne danie na niedzielny obiad :)
Ćevapčići to danie kuchni bałkańskiej. Głównym jego składnikiem jest mięso mielone najczęściej mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw i ziół uformowane w ruloniki smażone lub grillowane. Ja zrobiłam wersję z grilla, która wszystkim bardzo smakowała.
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej...
Filet z kurczaka w hiszpańskim stylu, czyli w nietypowym połączeniu z granatem i migdałami. Przy pierwszym wrażeniu można być sceptycznym do takiego zestawienia, ale, jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Efekt tego ciekawego eksperymentu baaardzo nam smakował :)
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)