Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem

Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem

Smażona i lekko podduszona stanowi idealne danie na obiad lub kolację. Dzieci z reguły jej nie lubią ale znam również osoby dorosłe, które na samo wspomnienie o niej zachowują się jak dzieci :). Przyrządzając wątróbkę należy pamiętać o dwóch
zasadach. Pierwsza z nich to wymoczyć ją przez około 30 min. w mleku ponieważ
mleko wchłania zapachy i gorycz. Druga polega na tym, że nie solimy wątróbki dopóki nie stanie się miękka podczas smażenia. Życzę smacznego.

 

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  60 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże jabłko ze skórką, pokrojone na ósemki
  • 1 duża cebula
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki bulionu (ewentualnie wody)

 

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. wątróbkę oczyszczamy z błon (nie kroimy jej), płuczemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 min.,
  2. cebulę obieramy i kroimy w piórka,
  3. wątróbkę, po wyjęciu z mleka osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy na gorący olej i smażymy z każdej strony około 5 min.,
  4. podsmażoną wątróbkę zdejmujemy z patelni na nagrzany talerz a na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy około 5 min. mieszając od czasu do czasu,
  5. kiedy cebula jest już delikatnie szklista przekładamy wątróbkę z talerza ponownie na patelnie, podlewamy bulionem, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem około 10 min.
  6. następnie dodajemy pokrojone jabłka i dusimy jeszcze kilka min.



Inne propozycje:

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Wątróbka drobiowa z miętą

Zdjęcie - Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Pikantne świderki z wątróbką i pomidorem



Kategorie przepisów