Wątróbka drobiowa z jabłkami i majerankiem
Smażona i lekko podduszona stanowi idealne danie na obiad lub kolację. Dzieci z reguły jej nie lubią ale znam również osoby dorosłe, które na samo wspomnienie o niej zachowują się jak dzieci :). Przyrządzając wątróbkę należy pamiętać o dwóch
zasadach. Pierwsza z nich to wymoczyć ją przez około 30 min. w mleku ponieważ
mleko wchłania zapachy i gorycz. Druga polega na tym, że nie solimy wątróbki dopóki nie stanie się miękka podczas smażenia. Życzę smacznego.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 duże jabłko ze skórką, pokrojone na ósemki
- 1 duża cebula
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- ½ szklanki bulionu (ewentualnie wody)
Sposób wykonania:
- wątróbkę oczyszczamy z błon (nie kroimy jej), płuczemy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 min.,
- cebulę obieramy i kroimy w piórka,
- wątróbkę, po wyjęciu z mleka osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy na gorący olej i smażymy z każdej strony około 5 min.,
- podsmażoną wątróbkę zdejmujemy z patelni na nagrzany talerz a na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy około 5 min. mieszając od czasu do czasu,
- kiedy cebula jest już delikatnie szklista przekładamy wątróbkę z talerza ponownie na patelnie, podlewamy bulionem, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem około 10 min.
- następnie dodajemy pokrojone jabłka i dusimy jeszcze kilka min.
Inne propozycje:
Pikantne świderki z wątróbką i pomidorem