Kurczak w sosie z granatów i migdałów

Kurczak w sosie z granatów i migdałów

Filet z kurczaka w hiszpańskim stylu, czyli w nietypowym połączeniu z granatem i migdałami. Przy pierwszym wrażeniu można być sceptycznym do takiego zestawienia, ale, jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Efekt tego ciekawego eksperymentu baaardzo nam smakował :)

Zdjęcie - Kurczak w sosie z granatów i migdałów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KURCZAK W SOSIE Z GRANATÓW I MIGDAŁÓW
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
1 średni granat,
1 czubata łyżka brązowego cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 czubata łyżeczka mąki,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki kuminu,
½ łyżeczki kolendry,
¼ łyżeczki cynamonu,
½ szklanki bulionu drobiowego,
1/4 szklanki migdałów,
świeża kolendra, ewentualnie natka pietruszki

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, obrać z łupinek, grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Odstawić.
Pestki wydobyć z granatu, odłożyć 2 łyżki, a pozostałe umieścić w rondlu, dodać cukier i ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż cukier się rozpuści, następnie całość przecedzić przez sitko, dokładnie odciskając pestki z soku. Zarówno sok, jak i pestki odstawić na później.
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z obu stron. Zdjąć mięso, a na patelnię wlać drugą łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i krótko smażyć, a gdy zmięknie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, paprykę w proszku, kumin, kolendrę i cynamon. Smażyć ok. 1 minuty, aż masa zbrązowieje i będzie sucha. Wlać bulion, intensywnie mieszając trzepaczką, a następnie sok z granatów. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż sos zawrze i nieco zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, można go jeszcze trochę dosłodzić. Włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać zachowane nasiona z granatu i migdały, wymieszać.
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami kolendry (lub natki) i odłożonymi na samym początku, świeżymi ziarenkami granatu.


(zainspirowane przepisem z tej strony)


A teraz TIP :)
Jak szybko wydłubać pestki z granatu?
Należy przekroić granat w poprzek na dwie połówki. Następnie wziąć w dłoń jedną połówkę, przecięciem do dołu. Dłoń z granatem ustawić pod miseczką. W drugą rękę wziąć łyżkę i mocno opukiwać granat od strony skórki, tak jakbyśmy opukiwali wielkie, twarde jajko ;) Pestki z granatu zaczną same wylatywać na dłoń i do miseczki. Jest to najprostszy znany mi sposób, który zawsze stosuję.

Kategorie przepisów