Szwedzkie klopsiki (bez koniny)
Dla tych którzy tęsknią za klasycznymi posiłkami ze znanej sieci meblowej, bardzo szybki i smaczny przepis na to fantstyczne szwedzkie danie. Klopsiki pieczone bez użycia tłuszczu, bardzo smaczne i oferujące możliwości łączenia z wieloma różnymi dodatkami jak makaron, kasza, ziemniaki. Osobiście najbardziej lubię połączenie z makaronem, stąd spora ilość sosu. Polecam również publikowane wcześniej klopsiki na sposób włoski.
- 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1 ząbek czosnku
- świeży rozmaryn
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400ml bulionu wołowego
- pęczek koperku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Piec nagrzać do 200 stopni na termoobiegu. Bułkę namoczyć w mleku, przełożyć wraz z mlekiem do blendera i zmiksować. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Wszystkie składniki połączyć z mięsem, dodać jajko, czosnek, posiekany rozmaryn. Dodać bułkę tartą (według uznania) i wyrobić w rękach klopsiki. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12-15 minut.
2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać i dodać mleko oraz bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Klopsiki dodać do sosu i trzymać na minimalnym ogniu do momentu podania.