Polecam wypróbować to niebanalne (zarówno pod względem smaku, jak i wizualnym) danie, póki mamy możliwość kupna świeżego szpinaku – z mrożonego, niestety, nie da się tych pulpetów przygotować.
Bardzo łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i bardzo aromatyczne kebaby rodem z Jemenu. Polecam śmiało :) Z oczywistych powodów kebaby musiałam upiec w piekarniku, ale latem chętnie powtórzę przepis podczas grillowania w ogrodzie.
Proste i bardzo smakowite! Do tego dosyć pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące i godne powtórnego przygotowania na jakiś zimowy (i wiosenny;D) niedzielny obiad.
Przepis, jak na kuchnię japońską, jest całkiem swojski i na pewno posmakuje tym, którym kuchnia orientalna wydaje się zbyt wydziwiana ;) Oczywiście pod warunkiem, że lubią karkówkę. Z drugiej strony jestem pewna, że równie dobrze to danie smakowałoby z użyciem np. schabu albo filetu z kurczaka.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i z grubsza pokrojoną fasolę. Dodać do wołowiny razem z czosnkiem, kminkiem, chili i bułką tartą. Stopniowo dodawać jajko i wyrabiać, aż masa się zwiąże...
Pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne.
Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Wystarczy jeden dodatek, by smak zmienił się całkowicie. Dzisiejsza propozycja, to kotlety mielone nadziane kuleczkami ciągnącej się mozzarelli. Zwykły, klasyczny obiad odrobinę inaczej..
Pieczone udka w pikantnej i aromatycznej marynacie rodem z Republiki Południowej Afryki. Oryginalnie w przepisie były to perliczki w całości, jednak – jak wiadomo – dostęp do nich nie jest łatwy ;) (...) Mnie niemożność zdobycia perliczek nie zniechęciła – upiekłam udka kurczaka, które są uniwersalne i zawsze się sprawdzają ;)
W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć kurczaka pokrojonego w plastry. Na nim ułożyć warstwę kopru. następnie uduszone pomidory z cebulą i pokrojoną w plastry mozarellę...