Kadinbudu kofte z arabskim sosem pomidorowym

Kadinbudu kofte z arabskim sosem pomidorowym
W Turcji byłam tylko raz – z rodzicami, w wieku 10 lat. Niewiele pamiętam z tamtych wakacji. Głównie to, że biuro zbankrutowało w trakcie naszego wypoczynku, a nasz przewodnik rozpłynął się w powietrzu i zostawił całą grupę na pastwę losu. Do domu sprowadzili nas z 3-dniowym opóźnieniem, a dokładnie to do Czech, bo biuro było czeskie, no ale po takiej przygodzie to Czechy to już prawie dom, w końcu stamtąd w ostateczności zawsze można na nogach jakoś wrócić ;)

Z tureckiego jedzenia pamiętam tylko te kolorowe ichnie słodycze o nazwie lokum, dla mnie praktycznie niezjadliwe ;)

A piszę to, bo po wczorajszej obiadowej wyprawie do Azerbejdżanu, zachciało mi się dziś do Turcji skoczyć. U Ireny i Andrzeja oraz na tej stronie znalazłam przepis na Kadınbudu köfte, czyli popularny rodzaj tureckich mielonych. Ich nazwa oznacza, ni mniej, ni więcej, kobiece uda ;) Kofty jako takie w wielu odmianach w ogóle są popularne w kuchni arabskiej.

Zdjęcie - Kadinbudu kofte z arabskim sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KADINBUDU KOFTE
500g mielonej wołowiny lub baraniny (u mnie wołowina),
pół szklanki ryżu (właściwie to jest 1 prawie cała torebka),
2 duże jajka,
2 nieduże cebule,
2-3 łyżki mąki,
pieprz,
sól,
kumin,
ostra papryka w proszku,
olej lub oliwa do smażenia

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać połowę mielonego mięsa i smażyć kilka minut, aż puści soki. Do pozostałego surowego mięsa dodać ugotowany ryż, podsmażone mięso z cebulę, wymieszać, wbić 1 jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i kuminem i dokładnie wyrobić całość (mnie masa wydawała się zbyt rzadka, więc dałam od siebie 1 łyżkę tartej bułki). Z masy formować podłużne kotleciki, obtaczać je w mące, następnie w drugim, roztrzepanym jajku (jeśli jajka są mniejsze, to może się zdarzyć, że do obtaczenia trzeba będzie użyć jeszcze jednego), po czym smażyć na oleju, aż będą rumiane ze wszystkich stron.

Zdjęcie - Kadinbudu kofte z arabskim sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja podałam kofty z pieczonymi ziemniakami, surówką i pikantnym, arabskim sosem pomidorowym.
Przepis na sos znalazłam na tym forum. Taki sos często podaje się do koft, biryani, potraw z jagnięciny oraz na przykład do koshari. Przypomina nieco znany wszystkim sos pomidorowy do makaronu, z tym, że jest pikantny, a cynamon nadaje mu orientalną nutę.

Zdjęcie - Kadinbudu kofte z arabskim sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ARABSKI SOS POMIDOROWY
2 puszki pomidorów,
2-3 ząbki czosnku,
pół papryczki chili,
2-3łyżki oliwy z oliwek,
pieprz,
odrobina cynamonu,
posiekana natka pietruszki,
ewentualnie sól

W rondlu podgrzać oliwę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek), smażyć chwilę. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, pieprz, odrobinę (!) cynamonu. Dusić na małym ogniu przez około 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu i rozdrabniając kawałki pomidorów, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Można dosolić do smaku. Podawać w sosjerce, posypany natką pietruszki.

Latem taki sos można przyrządzić ze świeżych, dojrzałych pomidorów. Wtedy trzeba ich użyć trochę więcej jak 1 kg, a także zaprawić sos łyżką koncentratu pomidorowego.

Zdjęcie - Kadinbudu kofte z arabskim sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów