Kotlety mielone z mozzarellą
Kotlety mielone nie muszą być nudne.
Wystarczy jeden dodatek, by smak zmienił się całkowicie.
Dzisiejsza propozycja, to kotlety mielone nadziane kuleczkami ciągnącej się mozzarelli.
Zwykły, klasyczny obiad odrobinę inaczej..
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie mozzarelli (mini kuleczki)
- 1 czerstwa kajzerka
- sól, pieprz, papryka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć i zmielić.
Cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju.
Mięso wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem przetartym przez praskę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Z mięsa formować kulki.
Każdą kulkę rozpłaszczyć, na środku układać 2-3 mini kulki mozzarelli.
Mięso zlepić.
Kotlety obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.