Kebab po jemeńsku

Kebab po jemeńsku
Bardzo łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i bardzo aromatyczne kebaby rodem z Jemenu. Polecam śmiało :) Z oczywistych powodów kebaby musiałam upiec w piekarniku, ale latem chętnie powtórzę przepis podczas grillowania w ogrodzie.
Przepis wzięłam od Natie i jest to moja kolejna propozycja do zabawy „Z widelcem po Azji” Ireny i Andrzeja oraz dobiegającego już do końca „Festiwalu kuchni arabskiej” Panny Malwinny :)

Zdjęcie - Kebab po jemeńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KEBAB PO JEMEŃSKU
600g mielonej baraniny, jagnięciny lub wołowiny (u mnie wołowina),
4 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej mięty (może być suszona),
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu,
1 płaska łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka curry w proszku,
2/3 łyżeczki mielonego kuminu,
pół łyżeczki mielonego cynamonu,
pół łyżeczki pieprzu cayenne

Wymieszać w misce mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i miętą oraz wszystkimi przyprawami. Drewniane patyczki zmoczyć wodą i nadziewać na nie podłużne, cienkie kebaby (mnie wyszło 6 sporej wielkości sztuk).
Kebaby można grillować na aluminiowych tackach albo piec w piekarniku z funkcją grilla w najwyższej temperaturze (250 stopni) aż będą brązowe i dobrze upieczone.

Do takiego kebaba można podać chleb pita albo pieczone ziemniaki, surówkę, sos czosnkowy albo pomidorowy.

Edit: Ponieważ surówka wzbudziła zainteresowanie, podaję też przepis na nią. Robię ją trochę na oko, ale generalnie idzie tak: pół cebuli siekam drobno, zasypuję szczyptą soli i zostawiam na chwilę w misce. Do tego poszatkowana połowa kapusty pekińskiej, kilka łyżek kukurydzy z puszki, połowa czerwonej papryki pokrojonej w kostkę i niecałe pół ogórka-węża pokrojonego w ćwierćplasterki. Można dać też pomidora, ale ja czekam na lato, aż będą smaczne :)
Polewam ją sosem czosnkowym: w moździerzu rozcieram ząbek czosnku ze szczyptą soli na gładką mazię ;) dalej rozcierając dodaję 2 łyżki majonezu i jakieś 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego (można dać też zwykły jogurt albo śmietanę 12%), doprawiam pieprzem i szczyptą cukru.

Taką surówkę i sos często podaję do dań arabskich, tureckich, kebabów itp., bo dobrze się z nimi komponuje.

Zdjęcie - Kebab po jemeńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kebab po jemeńsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów