Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
W sobotę na obiad zarządziłam leniwe ku wielkiej uciesze najmłodszego domownika. Kupiłam półtłusty garwoliński, wiejskie jaja w domu są, więc nic tylko zagnieść, pokroić i ugotować. Mój Michał zagniatając ciasto - do czego go zagoniłam, bo w międzyczasie robiłam sałatkę i tort na imieniny taty - pyta: "A one się nazywają leniwe, bo niby mało roboty z nimi? A ja zagniatam i zagniatam". No właśnie, dlaczego leniwe są leniwe? I czy to kluski czy pierożki?
Dziecko nie chce jeść marchewki? A lubi kluseczki? To może połączyć przyjemne z pożytecznym? Surowa tarta marchewka nie straci za wiele ze swoich wartości w trakcie tak krótkiego gotowania. A dodatkowo daje piękny żółciutki kolor kopytkom.
Ryż zalewamy mlekiem mleka 2 razy tyle co ryżu . Gotujemy z dodatkiem cukru do smaku . Następnie odstawiamy pod przykryciem aż ryz wypije resztę mleka. Zostawiamy do przestudzenia. Z zimnego ryżu formujemy kulki . Posypujemy je cynamonem . Podajemy z tartym jabłuszkiem .
Kluseczki przepyszne i najdelikatniejsze ze wszystkich kluseczek. Robione dla dzieci, ale podjadane przez rodziców :) Oprócz tego mega szybkie do zrobienia. Można je podać na podwieczorek albo na kolację.
Triangolini di ricotta con confettura di ciliegia ciasta na przystawkę było sporo i starczyło na deser. Trójkąty wypełniliśmy konfiturą i posypaliśmy cukrem pudrem. Dokładny opis ze zdjęciami znajdziecie przy „przystawce”.Ciastka są bardzo dobre na ciepło, jak i zimno na drugi dzień.
Każdy wie, że płatki owsiane mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i warto regularnie po nie sięgać. Dzisiaj przygotowałam śniadanie w postaci kremu z płatków owsianych z dodatkiem owoców. Ja dodałam banana i starte jabłko, ale ten krem wspaniale smakuje również z mocno dojrzałym mango. Maluchom można dodać do kremu pokruszone biszkopty:))
Przepis z czystym sumieniem polecam, knedle z kaszy manny ze śliwkami, wyszły naprawdę smakowite!:) Miękkie, rozpływające się w ustach, a kasza manna podczas jedzenia, zupełnie nie była wyczuwalna. Kto nie wie, ten z pewnością się nie zorientuje;)
Jedne z ulubionych przekąsek moich dzieci najważniejsze aby były ich ulubione suszonymi śliwki lub morele, a nie zostawią ani okruszka... tym razem w wersji ze śliwkami.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki z soczystymi brzoskwiniami i … uwaga! uwaga! kisielem!
Tak, zrobiłam je z kisielu brzoskwiniowego!
Smakują fenomenalnie … są niezwykle łatwe i szybkie!
Zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!
Pachnące wanilią ryżowe placuszki to fajna propozycja na rozpustne śniadanie albo słodki obiad. Są łatwe do przygotowania, a do ich zrobienia można użyć nadmiaru ryżu ugotowanego np. poprzedniego dnia.
Dobrym sposobem na „przemycenie” dzieciom lub „niewarzywożercom” warzyw jest zrobienie zupy kremu. My z tym problemu nie mamy, zjadamy wszystko, więc dla nas zupa krem jest po prostu zupą w innym wydaniu. Dziś w roli głównej kalafior z dwoma dodatkami z grzankami w wersji dla Najmłodszych
Klopsiki mielone gotowane są bardzo lubiane przez małe brzdące, które mają już kilka ząbków i zaczynają jeść stały pokarm. Ta wersja jest pozbawiona wszelkich przypraw o zdecydowanym smaku i zapachu oraz ciężkostrawnej cebuli. Nie tylko maluchy, ale również starsze dzieci i dorośli dochodzący do siebie np. po grypie żołądkowej chętnie zjedzą taki lekki obiadek.
Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów :-)
Taki gulasz z polędwiczki 2 - 3 latek na pewno zje ze smakiem. Mięso jest mięciutkie, warzywa delikatne. Danie dostarcza dziecku niezbędnych witamin i minerałów. Oprócz drobiowego, gulasz z polędwiczki to najlżejsza wersja gulaszu.