Knedle z kaszy manny ze śliwkami
Nie wyobrażam sobie lata i wakacji bez knedli:)
Knedle z truskawkami i śliwkami, są w tym okresie wręcz obowiązkowe !
Robiłam już chyba każdą z możliwych wersji knedli:
klasyczne knedle ( z dodatkiem ziemniaków) ze śliwkami, serowe knedle z truskawkami, tym razem przyszła kolej, na knedle z kaszy manny.
Byłam ogromnie ciekawa efektu końcowego, ale zachęcona smakiem i konsystencją serowych knedelków, które robiłam jakiś czas temu, chętnie takie przyrządziłam.
Przepis z czystym sumieniem polecam, knedle z kaszy manny ze śliwkami, wyszły naprawdę smakowite!:)
Miękkie, rozpływające się w ustach, a kasza manna podczas jedzenia, zupełnie nie była wyczuwalna.
Kto nie wie, ten z pewnością się nie zorientuje;)
Składniki (ok. 18-20 sztuk):
- 300g kaszy manny
- 700ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- ok. 5 łyżek mąki
- śliwki
Kaszę, cukier i mleko zagotować.
Wystudzić.
Wystudzoną mannę wymieszać z mąką i jajkiem.
Jeżeli masa jest bardzo kleista dodać jeszcze odrobinę mąki.
Śliwki pozbawić pestek.
Formować kulki, które rozpłaszczać w dłoniach.
Na ciasto układać śliwkę, formować kule.
Knedle gotować wrzucać na wrzątek do osolonej wody.
Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Knedle podawać np. z bułką tartą i cukrem lub z cukrem i śmietaną.