Waniliowe placuszki ryżowe

Waniliowe placuszki ryżowe

Pachnące wanilią ryżowe placuszki to fajna propozycja na rozpustne śniadanie albo słodki obiad. Są łatwe do przygotowania, a do ich zrobienia można użyć nadmiaru ryżu ugotowanego np. poprzedniego dnia. Bardziej pasuje do nich jednak ryż jaśminowy, arborio lub po prostu zwykły biały, niż ryż długoziarnisty czy basmati. Ja użyłam tajskiego ryżu kleistego, który stosuje się zwykle do deserów typu puddingi ;)
Słodycz placków świetnie przełamują świeże owoce – u mnie jeżyny, ale doskonale będą pasować tu także maliny, truskawki albo brzoskwinie :)

Zdjęcie - Waniliowe placuszki ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WANILIOWE PLACUSZKI RYŻOWE
(2-3 porcje)
120g ryżu (zwykłego, jaśminowego, arborio lub kleistego),
2 jajka,
¾ szklanki mąki,
½ szklanki śmietany lub jogurtu,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty),
olej do smażenia,
cukier puder do posypania,
dowolne owoce do podania

Ryż ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Mąkę wymieszać z jajkami, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać ryż i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (ok. 1 cm głębokości) i łyżką kłaść placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, ostrożnie obracając na drugą stronę.
Usmażone placuszki osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać z owocami.


(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika domowego" z moimi małymi zmianami)

Kategorie przepisów