Podstawowym składnikiem chińskiego dania chow mein jest makaron, a pozostałe dowolne składniki daje się w małych ilościach. Mogą to być różne warzywa, grzyby, mięso, krewetki, wybór zależy od nas.
Dla mnie, szpinakożercy – coś pysznego. Nawet mój Połówek, którego powoli zaczynam przekonywać do szpinaku, zjadł całą porcję, sugerując, że mogę te kluski jeszcze kiedyś zrobić :D
Timballo di anelletti alla palermitana. Danie typowe dla regionu południowych Włoch, a wywodzi się z Palermo. Podawane jest najczęściej na rodzinnych uroczystościach, wspólnych obiadach, jako pierwsze danie ,ale jest tak sycące , że dla mnie w zupełności może być daniem samodzielnym.
W taki upał mało kto ma ochotę na gotowanie czegokolwiek i stanie w gorącej kuchni. Dlatego przepis na makaron z pesto jest teraz całkiem przydatny, bo na jego podstawie w ciągu kilkunastu minut można przygotować pyszny obiad, bez gotowania czegokolwiek oprócz makaronu.
Szybki i bardzo prosty pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Makaron zawsze sprawdza się w sytuacjach, gdy czasu brak a kiszki marsza grają. I wbrew niektórym opiniom, nie musi być wysokokaloryczny. Jeżeli użyjemy makaronu razowego oraz sosu na bazie ajvaru danie będzie nie tylko sycące i aromatyczne, ale również całkiem dietetyczne ;)
Macie ochotę na szybki i pyszny obiad, który wprowadzi do domu nie tylko bajeczne aromaty, ale i odrobinę słońca w te deszczowe dni? Dzisiaj szybki obiad na bazie makaronu z cudownie słodkimi figami, aromatycznymi kurkami i rumianymi krewetkami.
Dzisiaj wspaniałe danie, z udziałem obłędnych podgrzybków - makaron z mięsem z kaczki, obficie okraszony, boskim, zawiesistym, śmietanowym sosem z aromatycznych podgrzybków.
Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę. Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami. Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę. Oj nie!
Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników!
Tak przygotowana brukselka.....smakuje prawie jak nie brukselka, co może być zachętą dla osób nie przepadających za tym zielonym warzywem. Dodatek migdałów i czosnku był tu fenomenalnym posunięciem. I szczypta chili, która daje całej potrawie "kopa". Wszytko to wymieszane razem z makaronem było jednym z najlepszych posiłków, jakie miałam okazję ostatnio jeść.
Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyni z beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty
Postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę
Kolejna edycja „Festiwalu Dyni” dobiega końca. Tym samym żegnam się z dynią na jakiś czas, a na odchodne proponuję smaczny i sycący makaron z dynią i cielęciną. Doprawiony świeżymi ziołami i parmezanem, jest aromatyczny i naprawdę smakowity :)