Florenckie kluski szpinakowe z sosem pomidorowym

Florenckie kluski szpinakowe z sosem pomidorowym

Nie ma co, malowanie calutkiego mieszkania to nie jest łatwa sprawa. Ale za to jaka satysfakcja, jeśli robiło się to samodzielnie :) Oczywiście w takich wypadkach małe wtopy, zmiany koncepcji itp. są nieuniknione... ale najbardziej cieszę się, że udało mi się dobrać takie kolory, o jakie mi chodziło :)
Przez ostatnie dni byłam zbyt zalatana lub zmęczona, by cokolwiek publikować... Ale wracam :) Wracam z przepisem na szpinakowe kluski z sosem pomidorowym. Dla mnie, szpinakożercy – coś pysznego. Nawet mój Połówek, którego powoli zaczynam przekonywać do szpinaku, zjadł całą porcję, sugerując, że mogę te kluski jeszcze kiedyś zrobić :D

Przepis na kluski jest zmodyfikowaną wersją z książeczki „Lane, leniwe, śląskie”, a sos pomidorowy z marchewką wyszperałam wieeele lat temu w jakiejś gazecie. Razem pasują doskonale.

Zdjęcie - Florenckie kluski szpinakowe z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FLORENCKIE KLUSKI SZPINAKOWE Z SOSEM POMIDOROWYM
(2 duże lub 3 mniejsze porcje)
2 pęczki szpinaku,
150g sera ricotta,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
3-4 łyżki mąki pszennej,
sól i pieprz,
2 łyżki startego parmezanu

sos:
1 puszka krojonych pomidorów,
½ średniej marchewki,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy,
oregano, bazylia, tymianek (świeże lub suszone)


Szpinak umyć, przelać wrzątkiem na sitku, dokładnie odcisnąć i posiekać. Włożyć do miski i zmiksować blenderem. Następnie dodać ricottę, szczyptę soli i pieprzu, jajko, bułkę tartą i tyle mąki, aby powstało gęste ciasto. Z ciasta odrywać kulki łyżką i w dłoniach formować lekko podłużne kluseczki (dłonie najlepiej oprószyć mąką albo zwilżyć wodą). W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Kluseczki wrzucać na wrzątek. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos: Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno startą marchew. Smażyć razem przez chwilę, następnie dodać pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, aż nadmiar wilgoci odparuje i sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Gorące kluski posypać parmezanem i podawać z sosem.


Zdjęcie - Florenckie kluski szpinakowe z sosem pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów