Tagliatelle z kaczką w sosie grzybowym
Co roku o tej porze, znoszę do domu olbrzymie ilości leśnych grzybów.
To jest silniejsze ode mnie.
Nic nie jest w stanie mnie powstrzymać;)
Już sam ich zapach, gdy wchodzę na targ, rozkłada mnie na łopatki.
Dobrze, że Em też podziela moją ogromną miłość do grzybów, bo wcale nie oponuje;)
Tak sobie razem chodzimy i znosimy te grzyby, wymyślając milionową wersję, ich zaserwowania;)
Dzisiaj wspaniałe danie, z udziałem obłędnych podgrzybków - makaron z mięsem z kaczki, obficie okraszony, boskim, zawiesistym, śmietanowym sosem z aromatycznych podgrzybków.
Mówię Wam, żyć nie umierać:)
Składniki:
- 300g gotowanego mięsa z kaczki
- 300-400g świeżych podgrzybków
- 1-2 łyżki masła
- 1 cebula
- ok. 100ml śmietany (u mnie 18%)
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 1-2 szczypty tymianku
- parmezan do posypania
- sól, pieprz
Gotowane mięsko z kaczki pokroić w większą kostkę.
Grzyby oczyścić, pokroić.
Na patelni rozgrzać masło.
Na maśle podsmażyć cebulę i grzyby.
Doprawić solą i pieprzem.
Do podsmażonych grzybów dodać mięso z kaczki.
Wszystko przez chwilę podsmażać.
Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, doprowadzić do wrzenia.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Makaron ugotować według instrukcji na pakowaniu.
Kaczkę w sosie grzybowym podawać z ugotowanym makaronem.
Przed podaniem danie posypać tartym parmezanem.