Spaghetti z sosem cytrynowo-bazyliowym
Kwaskowa kremowość przełamana bazylią, podana na razowym spaghetti. Pycha!
/ przepis własny, 2 porcje/
- 170 g makaronu razowego spaghetti - 4 łyżki sera mascaprone - 1 łyżka masła - sok z połowy cytryny + 2 łyżki skórki otartej z cytryny - garść świeżych listków bazylii - 4 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Cytrynę sparzyć, dokładnie wyszorować. Zetrzeć z niej 2 łyżki skórki i z połówki wycisnąć sok. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić 2 łyżki wody) w której gotował się makaron i włożyć go z powrotem do garnka, dodać wodę. Na patelni rozgrzać masło, dodać serek mascarpone i parmezan- wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny, świeże listki bazylii, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Makaron wymieszać w garnku z sosem. Przełożyć na talerze. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________