Makaron razowy z warzywami, pieczarkami i ajvarem
Szybki i bardzo prosty pomysł na zdrowy i niskokaloryczny obiad. Makaron zawsze sprawdza się w sytuacjach, gdy czasu brak a kiszki marsza grają. I wbrew niektórym opiniom, nie musi być wysokokaloryczny. Jeżeli użyjemy makaronu razowego oraz sosu na bazie ajvaru danie będzie nie tylko sycące i aromatyczne, ale również całkiem dietetyczne ;)
MAKARON Z WARZYWAMI, PIECZARKAMI I AJWAREM
(2 porcje)
140g makaronu razowego,
4 łyżki ajvaru (kupionego lub zrobionego samodzielnie),
2 duże garście mrożonych warzyw (marchew, groszek, fasolka i papryka),
½ cebuli,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
1 łyżka oleju
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i dusić kilka minut, następnie dodać mrożone warzywa, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Na koniec dodać ajvar, doprawić ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem warzywnym.
Podawać z gotowanymi brokułami.
(pomysł zaczerpnięty stąd)