Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
- SKŁADNIKI:
- - makaron świderki - 300 g
- - ser mozzarella - 150 g
- - pomidory koktajlowe - 150 g
- - bułka tarta - 2 łyżki
- PESTO:
- - świeża bazylia - 3 garście
- - czosnek - 1 ząbek
- - prażone pestki dyni - 30 g
- - tarty parmezan - 10 g
- - olej kujawski czosnkowo-bazyliowy - 70 ml
- - sól - 1 szczypta
- - pieprz - 1 szczypta
Jak wiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony!
Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników!
Typowe składniki – nietypowy sposób podania!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PESTO:
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu,tak by składniki były wymieszane,ale nie roztarte na
gładko.
Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
KEKS:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.
Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.
Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.
Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.
Do formy wkładamy warstwę makaronu.
Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów.
Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów.
Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Wkładamy do gorącego (170 C ) piekarnika na ok.35-40 minut.
Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojonymi w plasterki pomidorami.
PORADA:
Po wyłączeniu piekarnika zostawmy keks do lekkiego przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach –
sprawi to,że keks zastygnie i nie będzie się rozpadał podczas krojenia.
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.