Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
  • SKŁADNIKI:
  • - makaron świderki - 300 g
  • - ser mozzarella - 150 g
  • - pomidory koktajlowe - 150 g
  • - bułka tarta - 2 łyżki
  • PESTO:
  • - świeża bazylia - 3 garście
  • - czosnek - 1 ząbek
  • - prażone pestki dyni - 30 g
  • - tarty parmezan - 10 g
  • - olej kujawski czosnkowo-bazyliowy - 70 ml
  • - sól - 1 szczypta
  • - pieprz - 1 szczypta
  •  

Jak wiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony!

Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację .Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej.Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników!

Typowe składniki – nietypowy sposób podania!

Zdjęcie - Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PESTO:

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu,tak by składniki były wymieszane,ale nie roztarte na
gładko.

Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

KEKS:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.

Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.

Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.

Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.

Do formy wkładamy warstwę makaronu.

Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów.

Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów.

Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Wkładamy do gorącego (170 C ) piekarnika na ok.35-40 minut.

Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojonymi w plasterki pomidorami.

PORADA:

Po wyłączeniu piekarnika zostawmy keks do lekkiego przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach –
sprawi to,że keks zastygnie i nie będzie się rozpadał podczas krojenia.

Zdjęcie - Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

 

Kategorie przepisów