Kiedyś nie lubiłam szynki szwarcwaldzkiej. Właściwie na mój talerz trafiały tylko te wędliny, które miały konkretnie określony przeze mnie wygląd. Ale spróbowałam tej dzisiejszej i się bardzo polubiłyśmy. Ale przechodzę do rzeczy!
Migdały, liście bazylii, suszone pomidory, czosnek i oliwę umieszczam w misie blendera, miksuję na gładką, kremową masę. Zmiksowaną masę przekładam do dużej miski, dodaję parmezan, mieszam przy pomocy widelca. Doprawiam całość do smaku sola i pieprzem.
Muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Dodać rozmrożony szpinak i dusić. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, pomidory suszone w paski, dołożyć do szpinaku i wszystko razem wymieszać...
Wyśmienita! Znakomita! Mogę o niej mówić w samych superlatywach. Jedna z najlepszych lazanii, jakie jadłam (a zjadłam ich już całkiem sporo ;)) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. U mnie gości regularnie.
Mieszanka serów w makaronie i sos pomidorowy to naprawdę pyszny, bezmięsny obiad. Użyłam surowych muszli ale zrobiłam taką ilość sosu aby były całkowicie w nim zanurzone i dlatego ładnie mi się zapiekły i były miękkie.
Makaron z kurczakiem podany w sosie z sera z niebieską pleśnią. Danie, które może nie powala walorami estetycznymi, ale w pełni nadrabia to smakiem. Jeśli lubicie niebieski ser pleśniowy - ja ostatnio niepoprawnie się nim zajadam bez umiaru - to ten szybki i prosty pomysł na obiad, będzie dla Was idealny i niejednokrotnie będziecie do niego wracać.
Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu.
Szybka i prost zapiekanka, którą można podać jako zakąskę w małych kokilkach albo danie główne. Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 25minut plus pieczenie.
Szczerze polecam, gdyż ta zapiekana jest bardzo smaczna i nieco odmienna od tradycyjnej zapiekanki.