Spaghetti z cytrynowo – pietruszkowym pesto
Szybki ale dobry obiad to coś czego potrzebujemy w tygodniu. Takim daniem w najbliższych dniach będzie u mnie spaghetti z pesto. Smak tego pesto jest boski a wszystko to zasługa prażonego słonecznika. Do makaronu użyłam 3 łyżki a resztę włożyłam do słoiczka i będzie na kolejny awaryjny obiad.
Składniki:
- 100 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
- 2 ząbki czosnku
- 50 g listków natki pietruszki bez łodyżek
- 40 g startego parmezanu
- 120 ml oliwy extra virgin
- skórka otarta z 1 cytryny
- 30 g soku wyciśniętego z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
Uprażone na złoto pestki słonecznika wystudzić, następnie zmiksować z czosnkiem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z kilkoma 2-3 łyżkami pesto. Posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Pozostałe pesto można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego:)