Dymkę kroimy w plasterki. Pora myjemy i kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Seler obieramy i kroimy w paseczki. Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy kulki pieprzu i gotujemy...
Letnia sałatka z soi. O właściwościach soi nie trzeba dużo mówić - ma niesamowite właściwości dla naszego organizmu, przede wszystkim zalecana jest dla kobiet.
W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Ciastka dietetyczne, zdrowe - pełne błonnika, witamin i minerałów. Nie są tak wilgotne jak te na musie jabłkowym, ale smakują równie dobrze i równie szybko znikają :)
Wynik mojego kolejnego eksperymentu kulinarnego: ciastka bardzo zdrowe, bardzo dietetyczne i z mnóstwem dobroczynnego błonnika. Idealne dla cukrzyków i osób na diecie: nie zawierają cukru ani mąki i bardzo znikomą ilość tłuszczu.
Przepyszne ciasto bananowe z orzechami na mące razowej, z płatkami owsianymi i orzechami. Jest wilgotne, aromatyczne z wyczuwalnym zapachem bananów, smakiem orzechów i płatków owsianych. Robiąc je nawet w marzeniach nie spodziewałam się tak wspaniałego efektu!
Długa i skomplikowana nazwa śniadania, ale to prawdziwa bomba błonnikowa i probiotyczna. Idealne śniadanie, które przyspieszy przemianę materii i przyspieszy metabolizm. Po tygodniowej diecie z takim śniadaniami poczujecie się lekko, zdrowo i pełni energii.
Otrębowe i nie tylko ... trochę rodzynek, słonecznika, płatków owsianych... W sumie pyszne, mięciutkie babeczki na śniadanie. Nie muszę dodawać, że łatwe w przygotowaniu.
Szybkie i proste pancakesy z dużą ilością płatków owsianych - czyli tak jak lubię najbardziej. Do tego pyszny jogurt naturalny i truskawy... Idealne na śniadanko!
Ciastka dietetyczne - bez mąki, białego cukru, z symbolicznym dodatkiem dobrej oliwy z oliwek (...). Takie ciastka to zdrowa i lekka przekąska - pełne płatków owsianych, otrębów i orzechów. Ciastka są miękkie i wilgotne. Słodycz bez większych wyrzutów sumienia - oczywiście wszystko z umiarem ;)
Pierogi leniwe w wersji light? Czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Uwielbiam leniwe i oczywiście najlepsze są takie w typowym barze mlecznym z cukrem i masełkiem, ale jak chcemy zdrowo i dietetycznie się odżywiać to te pierogi są naprawdę bardzo smaczną alternatywą. Spróbujcie sami i oceńcie. Ja gorąco polecam :)
Postanowiłam sobie dogodzić na śniadanie. Od dość dawna staram się odżywiać według zaleceń Montignaca, a najbardziej lubię właśnie wypieki śniadaniowe z mąki razowej.
Muffiny podczas diety? Ależ owszem, czemu nie - jeśli część mąki zastąpimy otrębami, w charakterze dodatków wybierzemy owoce, a do tego jeszcze skorzystamy ze zdrowej mąki - np. razowej lub orkiszowej, możemy zjeść z czystym sumieniem muffinkę na śniadanie.
Teraz dałam półtłusty i troszkę więcej, reszta składników bez zmian i miła niespodzianka - odchodziły od patelni bez problemu, nawet troszkę szybciej się smażyły, tak więc mam już dopracowany ten przepis i oprócz dodatków do smarowania, nic już zmieniać nie będę.
ukinia musi być naprawdę młoda i świeża gdyż inaczej będziemy mieli twardą skórę po upieczeniu, kiedy zaczynamy jeść najpierw ostry smak potem przygasza kwasowością z lekka słodyczą ... polecam :-)