Śniadaniowe, otrębowe muffiny
Otrębowe i nie tylko ... trochę rodzynek, słonecznika, płatków owsianych... W sumie pyszne, mięciutkie babeczki na śniadanie. Nie muszę dodawać, że łatwe w przygotowaniu. Przepis pochodzi z "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery.
Składniki na 7 muffinek:
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp: mąkę, płatki owsiane, otręby, rodzynki, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko i jajko. Wlej mieszankę mokrych składników oraz masło do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż do papilotek, wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz 20 min.
Wydrukuj przepis
Składniki na 7 muffinek:
- 90g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 25g płatków owsianych
- 25g płatków śniadaniowych All-Bran Kellog's (można zastąpić jakimikolwiek płatkami otrębowymi lub po prostu otrębami)
- 10g rodzynek
- 10g ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki soli
- 60g brązowego cukru
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 40g rozpuszczonego masła
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp: mąkę, płatki owsiane, otręby, rodzynki, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko i jajko. Wlej mieszankę mokrych składników oraz masło do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż do papilotek, wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz 20 min.
Wydrukuj przepis