Śniadaniowe, otrębowe muffiny

Śniadaniowe, otrębowe muffiny
Zdjęcie - Śniadaniowe, otrębowe muffiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOtrębowe i nie tylko ... trochę rodzynek, słonecznika, płatków owsianych... W sumie pyszne, mięciutkie babeczki na śniadanie. Nie muszę dodawać, że łatwe w przygotowaniu. Przepis pochodzi z "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery.
Składniki na 7 muffinek:
  • 90g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 25g płatków owsianych
  • 25g płatków śniadaniowych All-Bran Kellog's (można zastąpić jakimikolwiek płatkami otrębowymi lub po prostu otrębami)
  • 10g rodzynek
  • 10g ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 60g brązowego cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 40g rozpuszczonego masła
Rozgrzej piekarnik do 170C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp: mąkę, płatki owsiane, otręby, rodzynki, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko i jajko. Wlej mieszankę mokrych składników oraz masło do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż do papilotek, wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz 20 min. Zdjęcie - Śniadaniowe, otrębowe muffiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów