Czosnkowe chlebki naan z kozieradką

Czosnkowe chlebki naan z kozieradką

Zdjęcie - Czosnkowe chlebki naan z kozieradką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hinduskie jogurtowe chlebki naan były już kiedyś prezentowane przeze mnie na blogu. I chociaż tamten przepis jest godny polecenia i wiem, że sprawdził się on nie tylko w mojej kuchni to jednak trzeba mieć świadomość, że naan pieczone w piekarniku zawsze będą inne niż tradycyjne wypiekane w piecu Tandoori.

Nie miałam okazji być w Indiach, ale znam kilka osób, które w zeszłe wakacje spędził tam miesiąc czasu. Słuchałam więc od nich z zaciekawieniem historii dotyczących tego co jedli oraz widzieli i niejednokrotnie zachwalali chlebki naan.

W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.

Piec Tandoori w którym wypieka się chlebki, można nawet spróbować wykonać w warunkach domowych (tutaj wskazówki krok po kroku), aby cieszyć się zawsze świeżo wypiekanymi naan. Nie jest to jednak prosta sprawa, dlatego ja proponuję spróbować je upiec w bardziej domowych warunkach, czyli w wysokiej temperaturze w piekarniku na rozgrzanej blasze.

Zdjęcie - Czosnkowe chlebki naan z kozieradką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe chlebki naan z kozieradką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe chlebki naan z kozieradką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czosnkowe chlebki naan z kozieradką

  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 100 ml letniego mleka
  • łyżeczka kozieradki
  • 3 łyżki masła
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie, lecz nie gorące.
  3. Na środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jogurt naturalny i powoli mieszamy z suchymi składnikami.
  4. Stopniowo wlewając letnie mleko wyrabiamy przez kilka minut ciast, aby uzyskać z niego formę kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Na patelnię wrzucamy posiekany drobno czosnek i 3 łyżki masła. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia, pilnując by czosnek się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i studzimy.
  6. Gdy ciasto powiększy objętość dzielimy ja na 8 części.
  7. Każdą kulkę z ciasta wałkujemy na podłużną „łezkę”.
  8. Chlebki naan obsypujemy kozieradką, którą dociskamy palcami lub wałkiem do ciasta. Wierzch chlebków smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem.
  9. Piekarnik rozgrzewamy w termoobiegu do najwyższej temperatury 250 stopni.
  10. Chlebki kładziemy na rozgrzanej blasze i wkładamy ją na najwyższym stopniu piekarnika.
  11. Pieczemy przez 5-8 minut aż chlebki się zarumienią.

2.2.8

Kategorie przepisów