Czosnkowe chlebki naan z kozieradką
Hinduskie jogurtowe chlebki naan były już kiedyś prezentowane przeze mnie na blogu. I chociaż tamten przepis jest godny polecenia i wiem, że sprawdził się on nie tylko w mojej kuchni to jednak trzeba mieć świadomość, że naan pieczone w piekarniku zawsze będą inne niż tradycyjne wypiekane w piecu Tandoori.
Nie miałam okazji być w Indiach, ale znam kilka osób, które w zeszłe wakacje spędził tam miesiąc czasu. Słuchałam więc od nich z zaciekawieniem historii dotyczących tego co jedli oraz widzieli i niejednokrotnie zachwalali chlebki naan.
W kuchni hinduskiej, są one dodatkiem do wielu aromatycznych i rozgrzewających dań. Jogurtowo-drożdżowe chlebki o wdzięcznej nazwie naan mają zazwyczaj formę podłużnego placka w kształcie łezki lub są owalne jak np. pita.
Piec Tandoori w którym wypieka się chlebki, można nawet spróbować wykonać w warunkach domowych (tutaj wskazówki krok po kroku), aby cieszyć się zawsze świeżo wypiekanymi naan. Nie jest to jednak prosta sprawa, dlatego ja proponuję spróbować je upiec w bardziej domowych warunkach, czyli w wysokiej temperaturze w piekarniku na rozgrzanej blasze.
Czosnkowe chlebki naan z kozieradką
- 300 g mąki pszennej typ 550
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 100 ml letniego mleka
- łyżeczka kozieradki
- 3 łyżki masła
- ząbek czosnku
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
- W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie, lecz nie gorące.
- Na środku mąki robimy wgłębienie, dodajemy jogurt naturalny i powoli mieszamy z suchymi składnikami.
- Stopniowo wlewając letnie mleko wyrabiamy przez kilka minut ciast, aby uzyskać z niego formę kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Na patelnię wrzucamy posiekany drobno czosnek i 3 łyżki masła. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia, pilnując by czosnek się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i studzimy.
- Gdy ciasto powiększy objętość dzielimy ja na 8 części.
- Każdą kulkę z ciasta wałkujemy na podłużną „łezkę”.
- Chlebki naan obsypujemy kozieradką, którą dociskamy palcami lub wałkiem do ciasta. Wierzch chlebków smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem.
- Piekarnik rozgrzewamy w termoobiegu do najwyższej temperatury 250 stopni.
- Chlebki kładziemy na rozgrzanej blasze i wkładamy ją na najwyższym stopniu piekarnika.
- Pieczemy przez 5-8 minut aż chlebki się zarumienią.
2.2.8