Cukinia ostro-słodko-kwaśna
Podpatrzyłam przepis u Jamie-go Olivera z podobną cukinią ale pozmieniałam składniki i dodałam jeszcze inne przyprawy i wyszło cudo- jak dla mnie tylko cukinia musi być naprawdę młoda i świeża gdyż inaczej będziemy mieli twardą skórę po upieczeniu, kiedy zaczynamy jeść najpierw ostry smak potem przygasza kwasowością z lekka słodyczą ... polecam :-)
2 CUKINIE
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
1 ŁYŻKA SOSU WORCESTER
1 ŁYŻKA OCTU Z BIAŁEGO WINA
1 ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
1 ŁYŻECZKA SOLI
1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU BIAŁEGO
1 ŁYŻKA OLIWY RZEPAKOWEJ
1 ŁYŻECZKA BRĄZOWEGO CUKRU
Cukinie umyć osuszyć i natrzeć solą , natkę pietruszki posiekać drobno i posypać dno naczynia w którym będziemy piekli. Następnie sypiemy ziołami oraz polać sosem worcester, octem z białego wina i posypać wszystko pieprzem - na koniec polać jeszcze odrobina oliwy wymieszaną z cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut aż cukinie zmiękną - podawać na ciepło.
Smacznego