Cukinia ostro-słodko-kwaśna

Cukinia ostro-słodko-kwaśna

Podpatrzyłam przepis u Jamie-go Olivera z podobną cukinią ale pozmieniałam składniki i dodałam jeszcze inne przyprawy i wyszło cudo- jak dla mnie tylko cukinia musi być naprawdę młoda i świeża gdyż inaczej będziemy mieli twardą skórę po upieczeniu, kiedy zaczynamy jeść najpierw ostry smak potem przygasza kwasowością z lekka słodyczą ... polecam :-)

Zdjęcie - CUKINIA OSTRO - SŁODKO - KWAŚNA   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

2 CUKINIE

1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI

1 ŁYŻKA SOSU WORCESTER

1 ŁYŻKA OCTU Z BIAŁEGO WINA

1 ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH

1 ŁYŻECZKA SOLI

1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU BIAŁEGO

1 ŁYŻKA OLIWY RZEPAKOWEJ

1 ŁYŻECZKA BRĄZOWEGO CUKRU


Cukinie umyć osuszyć i natrzeć solą , natkę pietruszki posiekać drobno i posypać dno naczynia w którym będziemy piekli. Następnie sypiemy ziołami oraz polać sosem worcester, octem z białego wina i posypać wszystko pieprzem - na koniec polać jeszcze odrobina oliwy wymieszaną z cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30 minut aż cukinie zmiękną - podawać na ciepło.

Zdjęcie - CUKINIA OSTRO - SŁODKO - KWAŚNA   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów