Muffiny kakaowe (MM)
Postanowiłam sobie dogodzić na śniadanie. Od dość dawna staram się odżywiać według zaleceń Montignaca, a najbardziej lubię właśnie wypieki śniadaniowe z mąki razowej. Są wakacje, jest czas na przygotowanie muffinów, ciast, gofrów, naleśników i wielu innych. Te muffiny może nie należą do najsłodszych, ale ich mocno kakaowy smak (kakao odtłuszczone jest bardzo intensywne), w połączeniu z dżemem porzeczkowym, jest nieziemski! Oczywiście mogłam je upiec wieczorem, ale nie ma to jak świeże muffiny ;p Są bardzo sycące!
Składniki (wyszło mi 7 sztuk) - teoretycznie za jednym razem można zjeść aż 5! ja dałam radę zjeść 4
Do jednej miski wsypujemy:
- szklanka maki pp (dałam orkiszową)
- 1 1/2 łyżki fruktozy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao odtłuszczonego
- 1 łyżeczka cynamonu
Do drugiej miski wlewamy:
- 1/3 szklanki mleka (do 1,5% tłuszczu)
- 150 ml jogurtu lub kefiru (do 1,5% tłuszczu)
- kilka kropli aromatu rumowego
- 1 białko -> ubić
Polecam z dżemem lub musem, oczywiście słodzonym fruktozą! Niektóre posypałam fruktozą zmieloną na cukier puder.
*Wykorzystałam przepis z książki Karuzela Smaków Anny Poloczek.
z dżemem mniam ... ;p