Nalewka, która przykuwa wzrok pięknym kolorem, a dodatkowo kusi owocowym aromatem. Ma głęboki, intensywny, słodko-kwaskowy smak - sprawia, że już niewielka jej ilość mocno rozgrzewa.
Postanowiłam upiec mojej córeczce swojskie biszkopty.(...) Mój maluszek bardzo je polubił, z takiej ilości składników wyszło mi 37 biszkoptów, zachęcam do wypróbowania :-).
Kapusta czerwona jest warzywem według mnie niedocenianym. Jest pyszna i zdrowa, łatwo ją przygotować i ma nietuzinkowy smak. Świetnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Kiedy ostatnio jedliście czerwoną kapustę? Dawno? Cóż, czas to zmienić. Jeśli gotujecie na obiad roladę, pieczeń, mięso z sosem duszona czerwona kapusta musi tam być!
Pamiętacie piosenkę zespołu Kaoma pt.”LAMBADA”? Jako dziecko uwielbiałam ją. Dlatego, kiedy usłyszałam o cieście LAMBADA, wiedział, że je zrobię. Co prawda w pierwszej chwili po przeczytaniu listy składników, miałam wątpliwości, czy smakowo wszystko się zgra. Okazała się, że ciasto jest rewelacyjne w smaku.
Kromeczka domowego chleba i taka aromatyczna pasta - duet znakomity. Pastę można przygotować z gotowej - puszkowej fasolki, ale jeśli macie odrobinę czasu warto ugotować ją samemu.
Aksamitny sernik z syropem klonowym z dodatkiem białej czekolady na piernikowym spodzie. W konsystencji jest mazisty i kremowy. Delikatność sernika przełamuje korzenny smak piernika i orzechów. To sernik na bogato – w sam raz na Święta.
Dziś ciasto, które już wielokrotnie gościło na naszym stole i za każdym razem szybko z niego znikało. Idealna propozycja dla wielbicieli wypieków pełnych soczystych jabłek. Mała ilość składników i łatwość przygotowania sprowadzają do tego, że naprawdę ciężko, aby ta szarlotka nam nie wyszła.
Pasta tikka jest półproduktem do przygotowania niejednej indyjskiej potrawy. Składa się ze smażonej w oleju mieszanki przypraw. Pasta jest pikantna, bardzo aromatyczna i nieco kwaskowata. Już niewielka ilość nadaje potrawie odpowiedni smak i kolor. Ja wprawdzie pominęłam sztuczne barwniki, więc moja pasta nie ma zbyt pięknego koloru, ale tak naprawdę nie jest to istotne, wszak liczy się smak i zapach przypraw :)
Tatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach.