Z kuchni tradycyjnej: kapusta czerwona duszona z boczkiem
Kapusta czerwona jest warzywem według mnie niedocenianym. Jest pyszna i zdrowa, łatwo ją przygotować i ma nietuzinkowy smak. Świetnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Kiedy ostatnio jedliście czerwoną kapustę? Dawno? Cóż, czas to zmienić. Jeśli gotujecie na obiad roladę, pieczeń, mięso z sosem duszona czerwona kapusta musi tam być!
Spróbujcie ją podać jako towarzystwo do pieczeni na dziko i klusek śląskich – wszystko razem tworzy pyszny tradycyjny, staropolski obiad.
Podczas duszenia do kapusty nie dolewajmy wody – puści soki.
Składniki:
- pół główki dużej czerwonej kapusty lub jedna mała (ok. 1 kg)
- boczek – ok. 15 dkg
- cebula
- cukier – ok 1 łyżeczka
- ocet (najlepiej jabłkowy lub spirytusowy) – 1 kielszek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Boczek kroimy i podsmażamy bez tłuszczu w garnku. Dobrze, jeśli boczek jest tłusty. Następnie boczek odstawiamy na bok.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieprzem w tym samym garnku.
3. Kapustę szatkujemy i dodajemy do cebuli, solimy i smażymy przez chwilę.
4. Kapustę przykrywamy i dusimy do miękkości na małym ogniu. Dolewamy wody tylko jeśli soków jest za mało.
5. Dodajemy ocet, cukier, boczek. Zostawiamy chwilę, aby kapusta przeszła i próbujemy – dodajemy jeszcze octu, cukru soli lub pieprzu do smaku.
Podajemy do mięsa – pycha!