Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętą

Zdjęcie - Tatar ze śledzia z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach. Składniki na 6-8 osób.

Składniki:

  • 0,5 kg płatów świeżego śledzia
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 3 ugotowane jajka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju czosnkowego (np. Kujawski z ziołami)
  • pęczek mięty
  • 2 średnie buraki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • mleko
  • opcjonalnie: 2 łyżki kaparów

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy mlekiem – zostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień ziemniaka i buraki gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Namoczonego śledzia płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka i ziemniaka oraz posiekaną miętę. Możemy dodać także przepłukane i posiekane kapary. Dolewamy olej czosnkowy i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tatar swój smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”.

Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.

Małe naczynia wykładamy folią do żywności. Wkładamy do środka tatara, zostawiając 2 cm przestrzeni i uklepujemy. Na wierzchu układamy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki – smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni). Zdejmujemy folię i dekorujemy miętą.

Zdjęcie - Tatar ze śledzia z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotloczenia.pl. Do pobrania od 1 grudnia 2013.

Kategorie przepisów