Tatar ze śledzia z miętą
Tatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach. Składniki na 6-8 osób.
Składniki:
- 0,5 kg płatów świeżego śledzia
- 1 duży ziemniak
- 1 mała cebula
- 3 ugotowane jajka
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju czosnkowego (np. Kujawski z ziołami)
- pęczek mięty
- 2 średnie buraki
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- mleko
- opcjonalnie: 2 łyżki kaparów
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy mlekiem – zostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień ziemniaka i buraki gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Namoczonego śledzia płuczemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka i ziemniaka oraz posiekaną miętę. Możemy dodać także przepłukane i posiekane kapary. Dolewamy olej czosnkowy i przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tatar swój smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”.
Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.
Małe naczynia wykładamy folią do żywności. Wkładamy do środka tatara, zostawiając 2 cm przestrzeni i uklepujemy. Na wierzchu układamy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki – smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni). Zdejmujemy folię i dekorujemy miętą.
Przepis ukaże się także w Bożonarodzeniowym e-booku przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotloczenia.pl. Do pobrania od 1 grudnia 2013.