Ciasto Lambada
Pamiętacie piosenkę zespołu Kaoma pt.”LAMBADA”? Jako dziecko uwielbiałam ją. Dlatego, kiedy usłyszałam o cieście LAMBADA, wiedział, że je zrobię. Co prawda w pierwszej chwili po przeczytaniu listy składników, miałam wątpliwości, czy smakowo wszystko się zgra. Okazała się, że ciasto jest rewelacyjne w smaku. Kolejny dowód na to, że nie należy bać się nowości.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl cukru
1 niepełna szkl mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa nr 1:
3 i ½ szkl soku pomarańczowego (może być z kartonika)
2 budynie waniliowe w proszku
½ szkl cukru
Masa nr 2:
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan – fixy
do dekoracji starta czekolada
Przygotowanie:
Z podanych składników na biszkopt (etapy przygotowania z życiem powyżej podanych składników jak tu ) pieczemy ciasto. I je całkowicie studzimy.
Masa nr 1 :
Zagotowujemy 3 szklanki soku pomarańczowego z ½ szklanki cukru. Dodajemy 2 budynie rozpuszczone w ½ szklanki soku. Gotujemy budyń ok. 2 minut.
Letnią (nie gorącą) masę wykładamy równomiernie na biszkopt. Odstawiamy do całkowitego wystudzienia
Masa nr 2:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładamy na zimną masę budyniową.
Wierzch posypujemy startą czekoladą. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Przepi bierze udział akcji: