Ostatnio dostałam dwie foremki na czekoladki. Leżały i czekały na lepsze czasy aż się doczekały, przynajmniej na jednorazowe użycie z okazji minionych urodzin Bąbla.
W moich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów.
Doskonały, deser nie wymagający dużo pracy i czasu. Jeżeli biszkopt upieczemy dzień wcześniej, to jego zrobienie nie zajmie więcej jak pół godziny, a w dodatku pięknie się prezentuje.
Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie.
Gdy owoców na krzakach wciąż pełno, a nie mam ochoty na robienie ciasta, sięgam do szafki z przyprawami, proszkami do pieczenia i podobnymi produktami. Zastanawiając się, co można przyrządzić z różnych owoców, mój wzrok zatrzymuje się na galaretce.
Szybkie w wykonaniu ciasteczka bez użycia piekarnika, są smaczne do pochrupania raz robię z czekoladą mleczną a raz z białą...i trzymam w lodówce uwielbiam takie zimniutlkie :-)
Semifreddo czyli lekko zmrożony deser lodowy, łatwy do przyrządzenia i oferujący wiele możliwości łączenia smaków. Spotyka się wersje owocowe, miodowe, waniliowe, kajmakowe i wiele innych. Tutaj z klasycznym zabajone, czyli koglem moglem ubitym nad parą z alkoholem. Dość słodki więc w towarzystwie polewy z gorzkiej czekolady.
Lekkie i przepyszne torciki we włoskim klimacie z serkiem mascarpone i owocami mango. Delikatne i idealnie kremowe. Ekspresowe do wykonania i ekspresowo znikają z talerza…
Po serniczku z mango przyszedł czas na tort melonowy. Pomysł chodził za mną jaki czas, aż w końcu go zrealizowałam. Torcik jest lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Idealny do poobiedniej kawy…i wspomnień o minionym lecie…
Cake pops przygotowywane z tego co miałam w lodówce dla dzieci, na szkolną Wigilię i Jasełka.Zabawy z tym dużo, ale efekt końcowy zadowalający. Mam nadzieję, że dzieciom zasmakuje
Biszkopty ułóż w tortownicy i nasącz herbatą. Następnie nałóż na krem i wyrównaj powierzchnie. Na wierzchu kremu poukładaj borówki i zalej tężejąca galaretką. Torcik wstaw do lodówki na kilka godzin.