Sernik na zimno z galaretką z mango

Sernik na zimno z galaretką z mango

Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekkie i przepyszne torciki we włoskim klimacie z serkiem mascarpone i owocami mango. Delikatne i idealnie kremowe. Ekspresowe do wykonania i ekspresowo znikają z talerza…

SKŁADNIKI:
250 g mascarpone
200 g śmietanki kremowej 30%
3 łyżki cukru pudru
opakowanie biszkoptów
2 dojrzałe owoce mango
1 mała puszka koktajlu owocowego
4 łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć po jednym biszkopcie.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz mascarpone.
Mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić do pojemnika wraz z osączonymi z syropu owocami z koktailu owocowego i zmiksować blenderem na papkę. Połowę owoców połączyć z kremem mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i połączyć z kremem.
Krem wyłożyć do papilotek do ok. 3/4 wysokości. Schłodzić w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać z pozostałą częścią musu owocowego. Przestudzić.
Gdy galaretka zacznie tężeć przelać ja na krem.
Kremu i galaretki starcza na 12 średnich mini-torcików i małą tortownicę.

Zdjęcie - Sernik na zimno z galaretką z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów