Galaretki, algi i szybki konkurs
Podjęłam się testowania nowego produktu firmy Delecta, a mianowicie „Galaretek na szybko!„, które pozbawione żelatyny zwierzęcego pochodzenia tężeją w 30 minut, a wszystko dzięki zawartości alg.
I faktycznie, tak jak obiecuje producent, galaretki gotowe są do jedzenia po upływie 2 kwadransów, bardzo delikatne w konsystencji i smaku.
Zrobiłam z nich kolorowy ‘torcik’, choć szczerze mówiąc najlepiej sprawdziły się w klasycznym zastosowaniu: szklance pełnej truskawek:)
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Galaretki, algi i szybki konkurs Składniki
- galaretki - 3 opakowania - cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa
- cytryny - 2 szt
- cukier - 2 łyżki
- woda - 3 łyżki
- truskawki - 1 szklanka
- wrzątek - do przygotowania galaretek
Cytrynę obierz, pokrój w cienkie plastry. Do małego rondelka włóż plasterki, cukier i 3 łyżki wody. Gotuj 2 minuty na małym ogniu. Na dnie foremki rozłóż cytrynę, zalej cytrynową galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (część wody zastąp cytrynowym sokiem z rondelka). Po 30 minutach, gdy warstwa stężeje przygotuj galaretkę pomarańczową i wylej na wierzch.
Po kolejnych 30 minutach na wierzchu rozłóż przepołowione truskawki, zalej galaretką truskawkową.
Podawaj schłodzone.