Torcik melonowy
Po serniczku z mango przyszedł czas na tort melonowy. Pomysł chodził za mną jaki czas, aż w końcu go zrealizowałam. Torcik jest lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Idealny do poobiedniej kawy…i wspomnień o minionym lecie…
SKŁADNIKI:
spód:
100 g biszkopotów
75 g masła
szczypta soli
krem:
1 melon miodowy ok. 600 gram
200 g śmietany 30%
100 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
dekoracja:
1 łyżeczka żelatyny
150 g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Spód: Masło utrzeć ze szczyptą soli. Biszkopty rozgnieść wałkiem i połączyć z masłem. Przygotowaną masą biszkoptową wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
Krem: Melona przeciąć na pół, dokładnie usunąć pestki.
Z melona wydrążyć łyżeczką kulki do dekoracji tortu – ok.12 szt i włożyć do lodówki. Resztę owocu obrać, wyciąć cały miąższ i wrzucić do wysokiego naczynia. Miąższ zmiksować blenderem. Odlać 1/2 szklanki powstałego musu do dekoracji.
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
Zmiksowany miąższ melona delikatnie połączyć z ubitą śmietaną i dodać żelatynę. Wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem wylać na przygotowany spód biszkoptowy.
Wierzch:1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z odlanym miąższem melonowym. Przestudzić. Tężejący mus wylać bardzo cienką warstwą na krem tortu. Wsadzić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gdy tort stężeje ubić śmietankę z cukrem pudrem i dekorować tort. Ja wyciskałam śmietanę za pomocą szprycy. Na torcie ułożyć wydrążone kulki melona.