Bardzo lubię domowe wędliny już przekonaliście się o tym nie raz... i nadal będą się tu pojawiać na moim blogu domowe mięska :-) A jeśli chodzi o wędliny suszone to mogłabym je jeść i jeść:-)
Tym razem postanowiłam z mieszanego mięsa drobiowo-wieprzowego zrobić pasztet. Skleroza nie boli, więc zapomniałam dodać wątróbki. I choć nie wpłynęło to na łatwość rozsmarowywania, to jednak tego smaku mi trochę brakowało. A o to, żeby dało się pasztet rozsmarować zadbała generalnie tym razem słonina, która miała początkowo być pokrojona w cieniutkie plasterki do wyłożenia foremki i zabezpieczania pasztetu przed wyschnięciem.
Zima nie daje za wygraną i wciąż można bałwany lepić, dlaczego więc nie spróbować trochę jej przepędzić zielonymi potrawami? Ja zaszalałam i przygotowałam coś nawet nie tyle wiosennego, co letniego – pierwsze lody w tym sezonie ;) Lody są bardzo proste do zrobienia, bo to tylko jogurt z cukrem i japońską herbatą matcha.
Efekt przeszedł moje oczekiwania. Schab był miękki i delikatny, a sos... sos był wspaniały, intensywny i aromatyczny. Jednakże wanilia była wyczuwalna dopiero na dalszym planie. Myślę, że gdyby ktoś nie wiedział, że wchodzi ona w skład sosu, w życiu by nie zgadł...
Rozpływające się w ustach, wilgotne i pachnące bardzo smakowicie. Dodatek rozmarynu tworzy kontrast z waniliowym ciastem, a na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Autorka proponuje podawać je z duszonym jabłkami, komponując elegancki i skromny deser.
Jest naprawdę boski w smaku, a ta polewa z białej czekolady... Co tu dużo mówić, musicie wypróbować ten przepis ;)(...) Zmodyfikowałam go odrobinę, ale myślę, że efekt końcowy uzyskałam wręcz idealny :)
To zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów, puszysty, ze sprężystym miąszem i lekko chrupiącą skórką. W zasadzie dokładnie taki powinien być mój perfekcyjny wiejski chleb. Pyszny zarówno zaraz po przestudzeniu jak i następnego dnia.
... zrób Cordon Bleu!Brzmi egzotycznie? Wykwintnie? Nic podobnego :) Jeżeli macie już dość standardowego schabowego na niedzielny obiad, to ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu.(...) Wystarczy wam pierś z kurczaka, kawałek żółtego sera oraz szynka (ja do mojej wersji dodałam jeszcze pomidora). Wszystko tworzy pyszną całość. Na pewno zaskoczycie domowników :)
Idealne danie na weekendowy obiad a potem jako dodatek do poniedziałkowego pracowego śniadania, niezależenie czy to śniadanie w domu czy poza nim, bo wszak każdy na swój sposób pracuje, prawda?
Przygotowaliśmy przeróżne arabskie zupy :) Myślę, że w tej sytuacji każdy, kto chciałby sprobować arabskiej kuchni, znajdzie tu coś dla siebie :) Ja przygotowałam smaczną, marokańską zupę kalafiorową z migdałami i harissą