Ciasto rozmarynowe Nigelli
Za każdym razem, gdy miałam w domu rozmaryn, myślałam o upieczeniu tego ciasta. Zauważyłam je w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią" na samym początku i od razu mi się spodobało. Tak się złożyło, że przygotowałam je dopiero teraz, ale lepiej późno niż wcale;) Wyszło świetnie. Rozpływające się w ustach, wilgotne i pachnące bardzo smakowicie. Dodatek rozmarynu tworzy kontrast z waniliowym ciastem, a na wierzchu powstaje chrupiąca skórka. Autorka proponuje podawać je z duszonym jabłkami, komponując elegancki i skromny deser.
Ciasto z rozmarynem
- 250g miękkiego masła
- 180g cukru*
- 3 duże jajka
- 210g mąki ze środkiem spulchniającym**
- 90g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- listki z gałązki rozmarynu o długości 10cm***
- 4 łyżki mleka
- 1-2 łyżki cukru
Utrzeć masło, a gdy będzie naprawdę miękki dodać cukier i zmiksować na jasny krem.
Dodawać po jednym jajku i jednej łyżce mąki, mieszając za każdym razem.
Dodać esencję waniliową, a następnie resztę mąki i rozmaryn posiekany na niezbyt drobne kawałki.
Rozrzedzić masę mlekiem i przelać do keksówki o długości 21-23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać cukrem i piec w temperaturze 170 st. C przez godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
Zostawić w formie do ostygnięcia, a kiedy będzie zimne wyjąć z niej i przechowywać owinięte folią.
*oryginalnie 200g drobnego jasnego cukru trzcinowego
**użyłam 210g zwykłej wymieszanej z 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
***użyłam trochę więcej
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 14
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal
Ciasto z rozmarynem
- 250g miękkiego masła
- 180g cukru*
- 3 duże jajka
- 210g mąki ze środkiem spulchniającym**
- 90g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- listki z gałązki rozmarynu o długości 10cm***
- 4 łyżki mleka
- 1-2 łyżki cukru
Utrzeć masło, a gdy będzie naprawdę miękki dodać cukier i zmiksować na jasny krem.
Dodawać po jednym jajku i jednej łyżce mąki, mieszając za każdym razem.
Dodać esencję waniliową, a następnie resztę mąki i rozmaryn posiekany na niezbyt drobne kawałki.
Rozrzedzić masę mlekiem i przelać do keksówki o długości 21-23cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać cukrem i piec w temperaturze 170 st. C przez godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu.
Zostawić w formie do ostygnięcia, a kiedy będzie zimne wyjąć z niej i przechowywać owinięte folią.
*oryginalnie 200g drobnego jasnego cukru trzcinowego
**użyłam 210g zwykłej wymieszanej z 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
***użyłam trochę więcej
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 14
Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal