Lody jogurtowe z herbatą matcha
Zima nie daje za wygraną i wciąż można bałwany lepić, dlaczego więc nie spróbować trochę jej przepędzić zielonymi potrawami? Ja zaszalałam i przygotowałam coś nawet nie tyle wiosennego, co letniego – pierwsze lody w tym sezonie ;) Lody są bardzo proste do zrobienia, bo to tylko jogurt z cukrem i japońską herbatą matcha. Nie ma jajek, nie ma ubijania śmietanki kremówki... ale lody i tak są przepyszne :)
LODY JOGURTOWE Z HERBATĄ MATCHA
400ml gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki),
2 łyżeczki herbaty matcha,
2 łyżki cukru pudru,
karmelowe sezamki:
2 łyżki cukru,
1 łyżka sezamu
Jogurt wymieszać z herbatą i cukrem pudrem (w razie potrzeby dodać więcej herbaty lub cukru – wg uznania). Następnie zamrozić przy użyciu maszyny do robienia lodów. Jeśli ktoś nie ma maszynki (tak jak ja ;) – można zamrozić w zwykłym pojemniku, tylko mniej więcej co pół godziny trzeba lody wyjmować i miksować. Zamrażanie trwa ok. 4 godziny.
Aby zrobić karmelowe sezamki, należy stopić cukier na patelni, na małym ogniu. Gdy cukier nabierze złocistego koloru, dodać sezam.
Arkusz papieru do pieczenia rozłożyć na stole i cienką warstwą wylać na nim sezamowy karmel. Odstawić do ostygnięcia. Gdy stwardnieje, połamać go na kawałki.
Gotowe lody podawać z kawałkami sezamowego karmelu :)
(źródło: BBC Good Food)