Domowy pasztet z królika
Mój pierwszy pasztet z królika smakował wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni to bardzo chętnie wybierałam co bardziej chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące;) Dzięki takiemu podsmażaniu mięsa pasztet z królika nabiera innego, ciekawszego smaku. Nie ma co się martwić, że podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję, że dwa…. bo tak powinno być ale….cóż nie jestem doskonała…;)
Domowy pasztet z królika – składniki:- 1 królik ok. 1.3 kg
- ok. 400 g łopatki
- ok. 400 g wątróbki
- ok. 300g boczku
- 1 czerstawa bułka
- 2 cebule
- 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
- 4-5 marchewek
- 1 pietruszka
- 1 por
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren pieprzu
- 8 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa
1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić.
2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia.
3. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Jak cebula jest już miękka dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Smażyć całość kilka minut aby tylko z wierzchu wątróbka się ścięła a w środku powinna być różowa.
4. Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Wywar zostawić.
5. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku i gałki muszkatołowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać odrobinę bulionu. Ubić białka z odrobiną soli i połączyć z masą pamiętając, żeby najpierw trochę masy włożyć do piany i wymieszać a następnie delikatnie taką pianę łączymy z masą.
6.Przekładamy masę do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia.
7.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok 1 godzinę.
Smacznego