Sałatka z wędzoną rybą
Dzisiaj proponuję lekką przekąskę w klimacie wielkopostnym, a to dzięki wędzonej rybie. Sałatka, jak dla mnie, bardzo oryginalna w smaku a najważniejsze jest to że po jej zjedzeniu człowiek czuje się lekko i zdrowo.
Składniki:
- 1 wędzona ryba np. makrela
- kilka rzodkiewek
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 mały ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- świeży koperek
Sałatę porwać i ułożyć na talerzu. Rybę obrać i podrobić na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pokroić w ósemki, ogórka w plasterki. Na sałacie układać rybę, rzodkiewkę, plasterki cebuli oraz ogórka. Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę. Podawać z pieczywem.
Smacznego:)